Ανατριχιαστικές φωτογραφίες: Το Τσέρνομπιλ 27 χρόνια μετά

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.

Ανατριχιαστικές φωτογραφίες: Το Τσέρνομπιλ 27 χρόνια μετά
2'

Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στη Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Μάλιστα, η ποσότητα που εκλύθηκε από τον αντιδραστήρα Νο4 προκάλεσε τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Ο τραγικός απολογισμός

Από το ατύχημα πέθαναν επί τόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Ακόμα και σήμερα ελάχιστοι άνθρωποι πατούν το πόδι τους στην περιοχή, ωστόσο άγρια ζώα φαίνεται ότι κυκλοφορούν ελεύθερα, στην πόλη-φάντασμα που άλλοτε έσφιζε από ζωή.

Δείτε τις εικόνες:

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν το 2005 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και άλλοι επίσημοι φορείς, 26 εργάτες που διαχειρίστηκαν την κρίση τις ημέρες μετά το ατύχημα πέθαναν από έκθεση σε ραδιενέργεια.

Η έκθεση εκτιμούσε επίσης ότι προκλήθηκαν 4.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδή σε παιδιά, αν και παραμένει ασαφές αν αυτή η παρατηρούμενη αύξηση ήταν πραγματική, ή αν οφείλεται στην καλύτερη καταγραφή των περιστατικών καρκίνου.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, την οποία αμφισβητεί η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση του κινδύνου λευχαιμίας ή συμπαγών καρκινικών όγκων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή