DW: Κενά στην προστασία των προσφύγων στη Γερμανία
Η Γερμανία τοποθετείται για την κατάσταση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ακτιβιστές ασκούν εντονη κριτική στο Βερολίνο για την αντιμετώπιση των προσφύγων.
Εκπρόσωποι από περίπου 100 χώρες είναι έτοιμοι να θέσουν ερωτήματα στη Γερμανία στο πλαίσιο της έκθεσης που παρουσιάζει κάθε τέσσερα χρόνια για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Όπως σημειώνει ο Ρολάντο Γκόμεζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου, η διαδικασία της περιοδικής ενημέρωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου ανά χώρα-μέλος του ΟΗΕ δεν έχει ως στόχο να οδηγήσει σε μία κατάταξη των χωρών σε «καλές» και «κακές».
Υιοθέτηση συστάσεων για λήψη θετικών πρωτοβουλιών
«Ενδέχεται να υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές, στις οποίες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει ίσως να επιστήσει μεγαλύτερη προσοχή», λέει ο Ρολάντο Γκόμεζ. «Ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απλώς ως ένα μέσο καταγγελίας ορισμένων κρατών». Οι πραγματικοί στόχοι είναι βαθύτεροι, αποβλέποντας στην υιοθέτηση συστάσεων για τη βελτίωση της διεθνούς προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Ένα πλεονέκτημα της διαδικασίας ενώπιον του ΟΗΕ είναι ότι η παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν τη κατάσταση των δικαιωμάτων δεν προέρχεται μόνο από τις κυβερνήσεις των κρατών αλλά και από ανεξάρτητους φορείς που παρακολουθούν τα σχετικά θέματα. Αναφορικά με τη Γερμανία η παράλληλη έκθεση -όπως λέγεται- για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα παρουσιαστεί από το Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Βερολίνο, ένα δίκτυο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πάνω από 50 γερμανικές MKO.
Προβλήματα με τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο
Το γερμανικό Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ασκεί κριτική σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής και παροχής ασύλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του στη Γενεύη Τέοντορ Ράτγκεμπερ. «Σχετικά με αυτό το ζήτημα, συχνό είναι το φαινόμενο να προκαλείται μεγάλη θλίψη σε οικογένειες μεταναστών όταν ένα μέλος τους αναγκάζεται να επαναπροωθηθεί στη χώρα προέλευσης λόγω του ισχύοντος νομικού πλαισίου, αν και οι ίδιοι νόμοι θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και πιο ελαστικά».
Μολονότι η έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης εστιάζει στα θετικά μέτρα που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια με στόχο την προστασία των προσφύγων, οι ΜΚΟ ρίχνουν το βάρος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες ερχόμενοι στη Γερμανία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τους πρόσφυγες από τη Συρία.
Παρά τις επικρίσεις απέναντι στη γερμανική κυβέρνηση και τον τρόπο που επιλέγει να παρουσιάσει στον ΟΗΕ την κατάσταση -όπως συνέβη και το 2009-, γίνεται κοινά παραδεκτό ότι φέτος η επίσημη γραμμή της Γερμανίας, διά στόματος του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μάρκους Λένινγκ, θα τολμήσει να θίξει «δύσκολα θέματα», όπως για παράδειγμα τις δολοφονίες και τη δράση της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU.