Στο δρόμο που χάραξε η Μέρκελ και η Ισπανία

Η εξαγγελία του νέου πακέτου αναδιαρθρώσεων της κυβέρνησης Ραχόι, μέχρι το 2015, ήταν σαφής: καμία χαλάρωση στα μέτρα λιτότητας. Τι κι αν μία ημέρα πριν, είχαν δημοσιοποιηθεί τα εφιαλτικά στοιχεία για την ανεργία, το ποσοστό της οποίας σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, ανεβαίνοντας στο 27,2%.
1'


Με τη χώρα να είναι σε βαθιά ύφεση και τους ανέργους να έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 6 εκατομμύριων, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας, ακολουθώντας τις επιταγές του Βερολίνου, που περιλαμβάνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, επανεξέταση των επιδομάτων ανεργίας και μονιμοποίηση των προσωρινών αυξήσεων στους φόρους.

«Δεν υπάρχει μέλλον στην Ισπανία» λέει ο Λορέντζο Μπάρμπα, κάτοικος της πόλης Χέρεθ, στα νότια της χώρας. Στην περιοχή του, το ποσοστό της ανεργίας φτάνει το 40%. Απολύθηκε πριν από δύο χρόνια, στην πορεία έχασε και η σύζυγός του τη δουλειά της και τώρα άνεργοι και οι δυο απειλούνται με έξωση από το διαμέρισμά τους. Το ψυγείο είναι άδειο. Κρέας και ψάρι έχουν να φάνε οι ίδιοι πέντε μήνες, τροφές τις οποίες προσπαθούν να μην στερείται ο 7χρονος γιος τους.

Ο εφιάλτης όμως δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει σύντομα για τον Λορέντζο Μπάρμπα και για εκατομμύρια άλλους Ισπανούς. Οι προβλέψεις οικονομικών είναι δυσοίωνες και για τα επόμενα χρόνια. Η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να συρρικνώνεται, ενώ η ανεργία πιθανά θα συνεχίσει να αυξάνεται για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια. Η αντοχή της ισπανικής Δημοκρατίας θα δοκιμαστεί, τονίζουν.

Την παραμονή της εξαγγελίας των νέων μέτρων, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Μαδρίτη, κοντά στο κοινοβούλιο, μεταξύ της αστυνομίας και ομάδας διαδηλωτών. Η κινητοποίηση είχε οργανωθεί από μια ομάδα που καλεί τους Ισπανούς σε «λαϊκή εξέγερση» και προτείνει την κατάληψη των δρόμων γύρω από το κοινοβούλιο μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση.