Τα μαμούθ επιστρέφουν...
Η ιδέα της κλωνοποίησης κάποιου εξαφανισμένου είδους ζώου αναστατώνει τα ψευδο-επιστημονικά μυαλά και το ευρύ κοινό εδώ και δεκαετίες. Σήμερα οι συζητήσεις για την αναβίωση προϊστορικών ερπετών δε διεξάγονται ούτε σοβάρα, ούτε καν για αστείο – παρέμειναν πάρα πολλά χρόνια τα οστά τους στο έδαφος, οπότε από αυτά έμειναν μόνο τα αποτυπώματα σε πέτρα.
Άλλο θέμα όσον αφορά το μαλλιαρό μαμούθ. Η ιστορία αυτών των ζώων ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την ιστορία του ανθρώπου. Σε αντίθεση με τους δεινόσαυρους, τα λείψανα των οποίων ανακαλύπτονται πιο συχνά σε ζεστές βραχώδεις ερήμους, τα μαμούθ βρίσκονται παγωμένα στο μόνιμο ψύχος των πολικών περιοχών της Σιβηρίας και της Βόρειας Αμερικής. Παραμένοντας για χιλιάδες χρόνια στους πάγους, τα σώματα των ζώων βρέθηκαν σε ένα είδος «ψυγείου», το οποίο βοήθησε να διατηρηθούν οι μαλακοί ιστοί και τα οστά, ενώ ορισμένες φορές και το τρίχωμα. Κι εδώ ξεκίνησε το θαύμα της κλωνοποίησης των μαμούθ, για την οποία οι επιστήμονες, αν και με μεγάλο σκεπτικισμό, μίλησαν για πρώτη φορά σοβαρά. Το μόνο που χρειάζονται για αυτό οι ειδικοί είναι ένα τμήμα του ιστού του εξαφανισμένου είδους με καλοδιατηρημένο DNA. Η πραγματοποίηση αυτού του έργου είναι ρεαλιστική, αλλά δε θα οδηγήσει σε τίποτα καλό, είναι πεπεισμένος ο Ρώσος βιολόγος Αλεξάντρ Τσουμπένκο:
Είναι άγνωστη η θέση των γονιδίων στα χρωμοσώματα, δεν είμαι σίγουρος, αν είναι καν γνωστός ο αριθμός των χρωμοσωμάτων, επειδή σε τόσο παγωμένους ιστούς παρέμειναν μόνο «υπολείμματα» και «κομμάτια» από το DNA. Επιπλέον, θα δεχτεί η μήτρα του θηλυκού ελέφαντα το έμβρυο ενός μαμούθ, ακόμα κι αν γίνει δυνατή η δημιουργία του, είναι αμφίβολο. Πολύ πιο ενδιαφέρουσα, από αυτά τα σχέδια κλωνοποίησης, και πιο ελπιδοφόρα είναι η ιδέα του Τζακ Χόρνερ από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα. Ο Χόρνερ σκοπεύει να δημιουργήσει είτε δεινόκοτες, είτε κοτόσαυρους. Στόχος είναι να πάρουν μία κότα, να ξυπνήσουν σε αυτήν τα γονίδια, τα οποία πλέον δεν είναι λειτουργικά, και από τα αυγά, μπορεί και σε ορισμένα στάδια, στο τέλος να εκκολαφθεί κάτι, που να μοιάζει με ένα μικρό δεινοσαυράκι.
Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό το επιστημονικό πείραμα θα κοστίσει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που το κόστος της κλωνοποίησης του μαμούθ μπορεί να κοστίσει δισεκατομμύρια.
Ενώ κάποιοι επιστήμονες μόλις ξεκίνησαν τις προσπάθειες κλωνοποίησης του μαμούθ, άλλοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας αναπαρήγαγαν το γονιδίωμα ενός σπάνιου είδους βατράχου. Αυτό το είδος εξαφανίστηκε εντελώς από την ήπειρο στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η αλήθεια είναι, ότι τα έμβρυα που προέκυψαν δεν ήταν βιώσιμα – όπως συνέβη και με την κλωνοποίηση το 2009 του αγριοκάτσικου των Πυρηναίων, που πέθανε λίγα λεπτά μετά τη γέννηση. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν απογοητεύονται και ελπίζουν σε μία γρήγορη πρόοδο στην κλωνοποίηση εξαφανισμένων ειδών..
ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ