Η Ολυμπιακή φλόγα θα μεταφερθεί στο Διάστημα

Κατά τη διάρκεια της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, η δάδα θα μεταφερθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα «κάνει ακόμα και περίπατο» στον ανοιχτό χώρο.
2'

Θα την παραδόσουν μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ο ένας στον άλλο ο Ολέγκ Κότοφ και ο Σεργκέι Ριαζάνσκι, οι οποίοι θα προσχωρήσουν στο βασικό πλήρωμα του Σταθμού.

Για να πετάξει η ολυμπιακή φλόγα στο Διάστημα, η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Σογιούζ με το εναλλασσόμενο πλήρωμα του ΔΔΣ θα μεταφερθεί σε προγενέστερη ημερομηνία.

Αρχικά προβεπόταν ότι το Σογιούζ θα πετάξει στο ΔΔΣ στις 25 Νοεμβρίου, αλλά σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί για την 7η Νοεμβρίου. Εκτός από το νέο πλήρωμα με το διαστημόπλοιο αυτό θα μεταφερθεί στο Σταθμό και ο πυρσός με την Ολυμπιακή φλόγα, η οποία θα επιστρέψει στη Γη μετά από 5 ημέρες μαζί με το πλήρωμα που εργάζεται τώρα στο ΔΔΣ. Η ημερομηνία προσεδάφισης θα μεταφερθεί επίσης από τις 10 στις 12 Νοεμβρίου. Στο Σταθμό θα διαμορφωθεί σπάνια κατάσταση: εκεί θα εργαστούν για ορισμένο χρονικό διάστημα δύο πληρώματα, συνολικά 9 άτομα.

Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ξεκινά από τη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου. Στο δρόμο προς Σότσι, οι δρομείς θα περάσουν από 2900 κατοικημένα σημεία, επισκεοτόμενοι και τις 83 οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Για την Λαμπαδηδρομία θα κατασκευάσουν 14.000 δάδες ασημενιο-κόκκινου χρώματος με τη μορφή φτερού του μυθολογικού πουλιού Φοίνικα, που φέρνει καλή τύχη. Ο «διαστημικός» πυρσός θα έχει το ίδιο σχήμα, το ίδιο μέγεθος και θα είναι του ίδιου χρώματος με το συνηθισμένο. Μέχρι τον τελευταίο καιρό αποτελούσε κάποια ίντριγκα μόνο το αν η φλόγα θα καίγεται πραγματικά ή όχι.

Εκτός από το Διάστημα κατά την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία θα χρησιμοποιηθούν και άλλες ασυνήθιστες διαδρομές. Η ολυμπιακή φλόγα προβλέπεται να μεταφερθεί επίσης στην κορυφή του Ελμπρούς - του υψηλότερου βουνού της Ευρώπης, στο Βόρειο Πόλο, καθώς επίσης και να βυθιστεί στο βυθό της λίμνης Βαϊκάλης. Λεπτομέρειες της «υποβρύχιας» διαδρομής, η οποία ως προς την πολυπλοκότητά της είναι συγκρίσιμη με τη διαστημική» προς το παρόν δεν αποκαλύπτονται.