Σε εξέλιξη η προσπάθεια να ανασυρθεί από το βυθό άθικτο βομβαρδιστικό

Οι εργασίες για να ανασυρθεί και να αποκατασταθεί το μόνο άθικτο γερμανικό δικινητήριο ελαφρύ βομβαρδιστικό Dornier Do-17 που συμμετείχε στην αερομαχία της Βρετανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν σήμερα, 70 χρόνια και πλέον αφότου κατέπεσε στη θάλασσα.

Σε εξέλιξη η προσπάθεια να ανασυρθεί από το βυθό  άθικτο βομβαρδιστικό
2'

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που διευθύνουν την επιχείρηση το αεροπλάνο, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 16 μέτρων, παραμένει σε εκπληκτικά καλή κατάσταση και θα ανασυρθεί από το βυθό με τη χρήση μιας σκαλωσιάς και άλλου εξοπλισμού που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό, εντός του μήνα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους που έχει γίνει ποτέ στα νερά της Βρετανίας.

Το βομβαρδιστικό είχε προσέξει για πρώτη φορά ένας ψαράς όταν είχαν πιαστεί σε αυτό τα δίχτυα του, πριν από μια δεκαετία και πλέον, αλλά εξακριβώθηκε ότι επρόκειτο για βομβαρδιστικό της Λουφτβάφε από δύτες μόλις το 2008.

Το αεροσκάφος θα περιτυλιχτεί με πλαστικό κάλυμμα αφού γίνει πρώτα επάλειψή του με μια γέλη, ώστε να προστατευτεί από τον αέρα. Κατόπιν θα μεταφερθεί σε ένα τούνελ όπου θα απομακρυνθεί με μια ειδική τεχνική η κρούστα που έχει σχηματιστεί πάνω του έπειτα από 70 χρόνια στο βυθό. Η διαδικασία αποκατάστασής του αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια.

Εντέλει το βομβαρδιστικό θα εκτεθεί στο μουσείο της πολεμικής αεροπορίας της Βρετανίας (RAF) στο Λονδίνο, την πόλη που ο Αδόλφος Χίτλερ ήθελε να γονατίσει, σχολίασε ο Πίτερ Ντάι, ο γενικός διευθυντής του μουσείου, που επιβλέπει την προσπάθεια.

Τα συγκεκριμένα βομβαρδιστικά είχαν αποκτήσει το προσωνύμιο «ιπτάμενα μολύβια», λόγω της στενής ατράκτου τους.

Η έρευνα που έκανε το μουσείο έδειξε πως το συγκεκριμένο βομβαρδιστικό καταρρίφθηκε την 26η Αυγούστου 1940, κατά την διάρκεια μιας σειράς αλλεπάλληλων αεροπορικών πληγμάτων που έκαναν οι Γερμανοί κι έμειναν στην ιστορία ως η Μάχη της Βρετανίας—επρόκειτο για την πρώτη μεγάλης κλίμακας εκστρατεία στην οποία συμμετείχαν αποκλειστικά δύο πολεμικές αεροπορίες.

Το κόστος της ανάκτησης και της αποκατάστασης του Do-17 αναμένεται να ανέλθει στις 600.000 λίρες, ένα ποσό που το μουσείο εμφανίζεται βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει. Μέρος του έργου χρηματοδοτεί η αμυντική βιομηχανία EADS, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από το ίδρυμα για την ιστορική κληρονομιά της Βρετανίας (UK National Heritage Memorial Fund), που διέθεσε για το έργο 345.000 λίρες.

Η έρευνα του μουσείου έδειξε ακόμη πως δεν είναι σαφές εάν το βομβαρδιστικό καταρρίφθηκε από βρετανικά ή από φίλια πυρά. Οι προσπάθειες να εντοπιστούν συγγενείς των τεσσάρων Γερμανών ιπτάμενων που αποτελούσαν το πλήρωμα του Ντορνιέ απέβησαν άκαρπες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ