Ernst & Young: Η Ελβετία πρώτη στην διαφθορά στην Ευρώπη

Ευρέως διαδεδομένη είναι η διαφθορά στην Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ernst & Young. Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα.
2'

Όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία, το 39 % των μάνατζερ που συμμετείχαν υποστηρίζουν ότι στις χώρες τους η δωροδοκία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Σύμφωνα με την σχετική έρευνα της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα χειρότερα αποτελέσματα καταγράφονται στη Σλοβενία, την Κροατία, την Ουκρανία και την Ελλάδα.

Στις χώρες αυτές η πλειονότητα των μάνατζερ που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι συνήθης. Στην περίπτωση της Σλοβενίας το ποσοστό ανέρχεται στο 96%, στην Κροατία στο 90%, στην Ουκρανία στο 85% ενώ στην Ελλάδα στο 84%. Οι χώρες αυτές βρίσκονται στα επίπεδα αφρικανικών χωρών, όπως της Κένυας και της Νιγηρίας, όπως επισημαίνεται.

Στις πρώτες θέσεις Ελβετία και σκανδιναβικές χώρες

Πολλοί μάνατζερ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «βοηθήσουν την κατάσταση» με αθέμιτα μέσα Πολλοί μάνατζερ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «βοηθήσουν την κατάσταση» με αθέμιτα μέσα

Με ένα ποσοστό που αγγίζει το 30% η Γερμανία βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (39 %). Παρά ταύτα ο εκπρόσωπος της εταιρίας Στέφαν Χάισνερ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Η εμπειρία μας δείχνει ότι το πρόβλημα της διαφθοράς εξακολουθεί να υπάρχει και στις γερμανικές επιχειρήσεις».

Λιγότερο διαδεδομένη είναι η διαφθορά στην Ελβετία. Εκεί μόλις το 10% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι η δωροδοκία είναι συνηθισμένη στις οικονομικές τους δραστηριότητες. Εξίσου καλή είναι η κατάσταση στις σκανδιναβικές χώρες. Σε Φινλανδία και Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 12% ενώ στη Νορβηγία στο 17%.

Η Ernst & Young πραγματοποίησε την έρευνα σε 36 χώρες με τη συμμετοχή 3.500 κορυφαίων μάνατζερ, ανάμεσά τους οικονομικά στελέχη και ειδικοί των νομικών υπηρεσιών. Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της εταιρίας Στέφαν Χάισνερ, η οικονομική κρίση σε πολλές χώρες της Ευρώπης επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς οι επιχειρήσεις τελούν υπό συνεχείς πιέσεις προκειμένου να αυξήσουν το τζίρο και τα κέρδη τους.

Ως εκ τούτου πολλοί μάνατζερ και προκειμένου να παρουσιάσουν καλά αποτελέσματα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «βοηθήσουν την κατάσταση» με αθέμιτα μέσα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει υιοθετήσει σαφείς κανόνες κατά της διαφθοράς

ΠΗΓΗ rtrd, welt.de