Εκδήλωση για τους Έλληνες νεκρούς του Μαουτχάουζεν
Στην τελετή στο ελληνικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 68 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατόπεδου συγκέντρωσης από τα συμμαχικά στρατεύματα στις 5 Μαϊου 1945, θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας με επικεφαλής τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία, Θεμιστοκλή Δημίδη, όπως και εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το τρισάγιο θα τελέσει ο πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας, Ιωάννης Νικολίτσης, εκπροσωπώντας τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιο.
Επίσης, θα συμμετάσχουν μαζικοί φορείς και πολλά μέλη της ομογένειας, στο πλαίσιο αποστολής από τη Βιέννη που συνδιοργανώνουν ο Διαπολιτιστικός Σύλλογος «Μακεδονία», η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, η Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας, ο Κοινωνικοπολιτιστικός Σύλλογος της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων, ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων Βιέννης καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων «Ξενιτέας». Τα τέσσερα τραγούδια του «Μαουτχάουζεν» θα παρουσιάσει το μουσικό σχήμα της Βιέννης «Οι Έλληνες».
Στη μεγάλη κοινή τελετή στο κεντρικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, που θα ακολουθήσει εκείνων στο ελληνικό μνημείο και τα εθνικά μνημεία των άλλων χωρών, και στην οποία αναμένονται δεκάδες επίσημες αντιπροσωπείες και πολλές χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη, θα παραστεί η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αυστρίας, με επικεφαλής την πρόεδρο της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ.
Την περασμένη Κυριακή, 5 Μαϊου, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χαϊντς Φίσερ, εγκαινίασε - έπειτα από πενταετείς εργασίες αναμόρφωσης - τις νέες μουσειακές εγκαταστάσεις του πρώην ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης, παρουσία, μεταξύ άλλων, των προέδρων της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και της Ουγγαρίας, Γιάνος Άντερ, της Ισραηλινής υπουργού Δικαιοσύνης, Ζίπι Λίβνι και 30 από τους τελευταίους ανά των κόσμο επιζώντες του Μαουτχάουζεν.
Στο επίκεντρο της αναμόρφωσης των μουσειακών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο και της δημοκρατικο-πολιτικής εκπαιδευτικής τους αποστολής για τις νέες γενιές, βρέθηκε η νέα συγκρότηση των μόνιμων εκθέσεων, οι οποίες αντικαθιστούν τη μέχρι τώρα έκθεση που υπήρχε από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ενώ, δεν θα είναι πλέον δυνατή η επίσκεψη στους θαλάμους αερίων.
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό, 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, ιδρύθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές τον Αύγουστο του 1938, αρχικά για να μεταφερθούν εκεί κρατούμενοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και μετά από το Άουσβιτς.
Μέχρι την απελευθέρωσή του από τα συμμαχικά στρατεύματα, στις 5 Μαϊου 1945, πάνω από 206.000 κρατούμενοι από συνολικά 40 χώρες, γνώρισαν στο Μαουτχάουζεν ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, και για τους 122.797 από αυτούς - ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες - η απελευθέρωση ήρθε πολύ αργά, αφού είχαν, ήδη, αφήσει στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν την τελευταία τους πνοή.
Μετά τον πόλεμο οι εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης μετατράπηκαν σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος με μνημεία των χωρών που είχαν εκεί τα θύματά τους, και κάθε χρόνο στις τελετές μνήμης συρρέουν στο Μαουτχάουζεν πολλές χιλιάδες προσκυνητές από τα όλη την Ευρώπη, αλλά και οι ελάχιστοι επιζώντες του.
Το μνημειώδες έργο του «Μαουτχάουζεν», μελοποίησε ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης το 1966, σε ποίηση του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα και ακαδημαικού Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος υπήρξε για δυόμιση χρόνια κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του.