Βίντεο: Η Τουρκία θα κερδίσει 12 δισ. δολ. από την ανάπτυξη των F-35

Η Τουρκία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημιουργίας της νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-35- Joint Strike Fighter (JSF) και θα κερδίσει τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια δολάρια από το έργο κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσής του, το 2039.

Βίντεο: Η Τουρκία θα κερδίσει 12 δισ. δολ. από την ανάπτυξη των F-35
2'

Αυτό δήλωσε προς το Reuters ένας από τους επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin στη ΧΙ Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας- IDEF 2013, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως 10 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.

«Σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε 3.100 μαχητικά F-35, έως το 2039 και αυτό για την Τουρκία σημαίνει ένα κέρδος 12 δις δολαρίων», δήλωσε ο Steve O’ Brien, αντιπρόεδρος της επιχειρηματικής ανάπτυξης του προγράμματος των F-35, της Lockheed Martin.

Η Τουρκία είναι μία από τις εννέα χώρες που αποτελούν μέρος της ηγετικής αμερικανικής κοινοπραξίας για την ανάπτυξη του μαχητικού F-35.

Εκτός από την Τουρκία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Lockheed Martin το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Δανία.

«Η Τουρκία έχει συνάψει σύμβαση αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε αυτό το έργο, ακόμη και αν δεν έχει λάβει εντολή για αεροσκάφος. Παρόλα αυτά το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 1 δις δολάρια όταν θα λαμβάνει εντολές δημιουργίας του», είπε ο O’ Brien.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Τουρκία έχει παραγγείλει 100 αεροσκάφη του τύπου αυτού, αξίας τουλάχιστον 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα οποία πρέπει να παραδοθούν κατά την περίοδο 2017-2015. Ωστόσο, η Τουρκία θα συμμετάσχει, επίσης, στην παραγωγή των 3.100 μαχητικών που έχουν προγραμματισθεί.

Η Τουρκία –γράφει το ρωσικό πρακτορείο Ρέγκνουμ- σχεδιάζει να παραγγείλει 100 μαχητικά F-35 για την αντικατάσταση του στόλου της που αποτελείται κυρίως από F-4 και F-16.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο μια παραγγελία για την αγορά των δύο πρώτων μαχητικών έχει καθυστερήσει λόγω τεχνικών προβλημάτων και αύξησης του κόστους, αλλά η Άγκυρα σκοπεύει να αγοράσει 100 από αυτά τα αεροσκάφη σε μακροπρόθεσμη βάση, σημειώνει το δημοσίευμα, όπω; διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή