Με μαριχουάνα για αθλητισμό υψηλών επιδόσεων
Οι Ρώσοι ειδικοί εκφράζουν την έκπληξή τους για την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) να αυξήσει έως 10 φορές το όριο περιεκτικότητας στον οργανισμό ναρκωτικών ουσιών, πέραν των οποίων το δείγμα ελέγχου ντόπινγκ ενός αθλητή κρίνεται ως θετικό. Λόγος γίνεται για τα κανναβινοειδή, τα οποία παράγονται κατά την κατανάλωση κάνναβης.
Αυτή η εξαιρετικά πρωτότυπη προσέγγιση σε ένα από τα πιο οξυμένα προβλήματα από έναν οργανισμό, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνος για τον έντιμο αθλητικό συναγωνισμό, υποχρεώνει να αναρωτηθεί κανείς όχι μόνο για την «επαγγελματική», αλλά και για την ηθική πλευρά της υπόθεσης.
Τα σκάνδαλα που συνδέονται με το ντόπινγκ αποτελούν από καιρό ένα υποχρεωτικό συνοδευτικό χαρακτηριστικό των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Αποκλεισμούς για τη χρήση απαγορευμένων σκευασμάτων έχουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους υποστεί γνωστοί ποδηλάτες, σκιέρ, αθλητές του πατινάζ και πολλοί άλλοι επίσης. Συχνά αυτό γινόταν η αιτία σοβαρών προσωπικών προβλημάτων, ακόμη και του τέλους της καριέρας στον πρωταθλητισμό.
Για τους γιατρούς των εθνικών ομάδων ο έλεγχος ντόπινγκ είναι ένας διαρκής πονοκέφαλος για κάθε καθιερωμένη αθλητική διοργάνωση. Ο αγώνας για ένα «καθαρό» αποτέλεσμα, μετατρέπεται, κατά το καλούμενο σε αγώνα ζωής και θανάτου. Την ίδια στιγμή που οι απαιτήσεις για τα σκευάσματα, που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές, γίνονται αυστηρότερες, οι εφευρετικοί χημικοί ανακαλύπτουν ασταμάτητα νέους τύπους διεγερτικών, οι οποίοι προς το παρόν είναι αδύνατο να «ανιχνευθούν». Από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αθλητισμού διακηρύσσεται θα έλεγε κανείς ο ιερός στόχος να γίνει ο αθλητισμός κατά το μέγιστο διαφανής, να παρακινεί στον υγιεινό τρόπο ζωής και την τήρηση των ηθικών κανόνων. Η απόφαση του WADA μοιάζει πολύ περισσότερο παράξενη, γιατί ουσιαστικά μετατρέπει την κατανάλωση κάνναβης, που είναι απαγορευμένο ναρκωτικό σε πολλές χώρες, σε μια ελαφριά και ανώδυνη διασκέδαση, την οποία επιλέγουν ακόμη και οι αθλητές.
Ο αθλητικός δημοσιογράφος Γκριγκόρι Τβαλταβάντζε εκτίμησε ότι η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ προκαλεί σοκ:
Εφόσον διεξάγεται συστηματικός αγώνας κατά τη διάρκεια πολλών ετών με την εφεδρίνη, την γαλαζολίνη και άλλες ουσίες, οι οποίες με μορφή σταγόνων στη μύτη χρησιμοποιούνται από αθλητές, μου είναι δύσκολο να κατανοήσω σε αυτήν την περίπτωση τί προκάλεσε αυτήν την απόφαση. Και το γεγονός ότι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους αθλητές, αυτό το γνωρίζουμε. Πολλοί από αυτούς έχει διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε παρόμοιες ιστορίες. Τώρα διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χόκεϊ. Και εκείνοι, που δεν συμμετέχουν σε αυτό, αλλά είχαν μια πολύ δυνατή παρουσία στη σεζόν, είχαν κατά καιρούς συλληφθεί να καταναλώνουν τέτοιες ουσίες.
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ αύξησε την επιτρεπτή περιεκτικότητα κάνναβης στον οργανισμό από τα σημερινά 15 στα 150 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τώρα οι αθλητές μπορούν να καπνίζουν μαριχουάνα χωρίς να φοβούνται ότι θα αποκλειστούν, ακόμη και λιγότερο από 24 ώρες πριν τη διοργάνωση. Τη στιγμή, που έως πρόσφατα για ένα θετικό δείγμα αυτής της ουσίας θα μπορούσε κανείς να εισπράξει έως και έξι μήνες αποκλεισμό από τα πρωταθλήματα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα ιστορικά γεγονότα της αθλητικής ζωής. Και φυσικά, εκτός από τις επίσημες κυρώσεις οι λάτρεις του καπνίσματος μαριχουάνας θα υφίσταντο και την κοινωνική κατακραυγή ως παραβάτες των στοιχειωδών κανόνων ηθικής. Ακόμη και αστέρες επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις ασχολίες, όπως για παράδειγμα ο 18 φορές Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση Μάικλ Φελπς.
Εν τω μεταξύ ο εκτελεστικός διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Αντι-Ντόπινγκ Νικίτα Καμάεφ εφιστά την προσοχή στο ότι ήδη σήμερα διακρίνεται η τάση αύξηση του αριθμού των δειγμάτων, που βρέθηκαν θετικά σε κανναβινοειδή. Επομένως ο αραιός καπνός με τη χαρακτηριστική οσμή μπορεί να γίνει απαραίτητο χαρακτηριστικό των γυμναστικών κέντρων, όπου προετοιμάζονται οι μελλοντικοί πρωταθλητές για την στιγμή του θριάμβου τους. Και καλό θα είναι αν στις δημοφιλείς στους νέους αφίσες απεικονίζονται ακόμη με την αθλητική τους αμφίεση και όχι με τσιγαριλίκια στριμμένα με κάνναβη στο χέρι.
πηγη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ