DW: Ακραία φαινόμενα φτώχειας
Η Ιταλία είναι σε ακραία κατάσταση λόγω της κρίσης. Όλο και περισσότερα παιδιά, στην Μπολόνια, πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά. Την λιτότητα επικρίνει ο πάπας Φραγκίσκος.
Ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε, κατά της απεριόριστης λιτότητας και της υπεροχής του κεφαλαίου επί του ανθρώπου με εκτενή αναφορά στις ολέθριες συνέπειές του. Απογοητευτικά είναι και τα μηνύματα που εξέπεμψε χθες και η ιταλική τοπική αυτοδιοίκηση από το μέτωπο της κρίσης. Η κοινωνική κατάσταση στην Ιταλία, είναι πράγματι οριακή: Όλο και περισσότερα παιδιά, στην Μπολόνια, πηγαίνουν στο σχολείο, νηστικά, χωρίς να έχουν φάει στο σπίτι τους, το περασμένο βράδυ. Το κατήγγειλε η δημοτική σύμβουλος της ιταλικής αυτής πόλης, Νάντια Μόντι, υπεύθυνη για τον τομέα των παραγωγικών δραστηριοτήτων. «Είναι ένα φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και για το οποίο μας πληροφόρησαν απευθείας οι δασκάλες», πρόσθεσε η Μόντι. Ο δήμος της Μπολόνια -μέχρι πρότινος μια από τις πιο εύπορες πόλεις της Ιταλίας,- προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως την χαρακτηρίζει η δημοτική σύμβουλος κοινωνικών υποθέσεων Αμέλια Φρασκαρόλι.
Ο Πιερ Μοσκοβισί ζητά νέες ισορροπίες υπέρ της ανάπτυξης
«Η θέση της Ευρώπης εξελίσσεται προς μια ισορροπημένη προσέγγιση ανάμεσα σε οικονομική εξυγίανση και ανάκαμψη», λέει ο Μοσκοβισί
Και στις ευρωπαϊκές προοπτικές οικονομικής πολιτικής αναφέρεται, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», ο Πιέρ Μοσκοβισί, υπουργός Οικονομικών στην γαλλική κυβέρνηση. «Η θέση της Ευρώπης εξελίσσεται προς μια ισορροπημένη προσέγγιση ανάμεσα σε οικονομική εξυγίανση και ανάκαμψη», λέει ο Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι «πριν το τέλος του μηνός θα οργανωθεί στο Παρίσι συνάντηση των γαλλογερμανικών οικονομικών επιτελείων για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. «Το θέμα δεν είναι να δημιουργηθεί μια συμμαχία των χωρών του Νότου, κατά της Γερμανίας, αλλά να φτάσουμε σε μια συμφωνία των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, με σημαντική συμβολή της Ιταλίας», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.