Λέτα: Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα στην τραπεζική ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει με πολύ ταχύτερο ρυθμό στην εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης, δημιουργώντας έναν ενιαίο φορέα εποπτείας και κοινούς κανόνες σε ό,τι αφορά τον τομέα αυτό, επανέλαβε σήμερα κατά την ομιλία του στη βουλή της Ιταλίας ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής Ενρίκο Λέτα, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
2'


Η έλλειψη προόδου όσον αφορά την τραπεζική ένωση από πέρυσι έχει υποσκάψει την αξιοπιστία των ηγετών της ΕΕ και αποτελεί ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της αδυναμίας της Ευρώπης να ακολουθήσει τις «μεγαλόστομες διακηρύξεις» η λήψη αποφάσεων, είπε ο Λέτα κατά την ομιλία του στη Γερουσία.

«Δεν είναι αποδεκτό ότι η τραπεζική ένωση η οποία είχε αποφασιστεί πριν από ένα χρόνο ακόμη δεν έχει λάβει καμιά συγκεκριμένη μορφή», επισήμανε ο Λέτα.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει πως η τραπεζική ένωση, με έναν ενιαίο φορέα εποπτείας κι έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών οι οποίες πτωχεύουν, θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία ως το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς.

Η δήλωση αυτή έχει καταδείξει μια ρήξη ανάμεσα στον Άσμουσεν και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει πει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ, μια μακρόχρονη κι επίπονη διαδικασία.

Ο Λέτα, ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει ένα περιθώριο ελιγμών από την ΕΕ ώστε να του επιτραπεί από τις Βρυξέλλες να δαπανήσει περισσότερα για την τόνωση της ιταλικής οικονομίας, εκτίμησε πως η έλλειψη προόδου στο πεδίο αυτό είναι εμβληματική και αντανακλά το γενικότερο πρόβλημα στην Ένωση.
«Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι άτολμη και να της λείπει αποφασιστικότητα όπως έως τώρα, διότι εάν δεν πατήσει το γκάζι θα καταρρεύσει», είπε, καλώντας την να μεταφέρει την έμφαση στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη μάλλον, παρά στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αν η ΕΕ δεν αλλάξει πορεία, πρόσθεσε ο Λέτα, θα συνεχίσει να καταγράφεται άνοδος κομμάτων που λένε ότι αντιτίθενται στο κατεστημένο, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).