Σε ιστορικό υψηλό 12,2% η ανεργία στην Ευρωζώνη

Η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται στην πληττόμενη από την οικονομική κρίση ευρωζώνη τον Απρίλιο, φθάνοντας στο 12,2% —το υψηλότερο ποσοστό από τη θέσπιση του ευρώ—, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.
2'

Το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται ασταμάτητα από τα μέσα του 2011. Η νέα αύξηση 0,1% δεν υπερέβη τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών.

Τον Απρίλιο, άλλοι 95.000 άνθρωποι εντάχθηκαν στις τάξεις των ανέργων στην ευρωζώνη, με το σύνολο να φτάνει τα 19,4 εκατομμύρια πρόσωπα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 1,64 εκατ. υψηλότερος εν σχέσει με το προηγούμενο έτος.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει 3,6 εκατ. πρόσωπα κάτω από 25 ετών, γεγονός που σημαίνει πως η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 24,4%.

Η Ελλάδα και η Ισπανία συνεχίζουν να είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο, με την Αθήνα να καταγράφει συνολικό ποσοστό ανεργίας 27% το Φεβρουάριο —αυτά είναι τα πιο πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία που επικαλείται η Eurostat— και την Μαδρίτη να καταγράφει ένα 26,8% τον Απρίλιο. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 62,5% στην Ελλάδα και στο 56,4% στην Ισπανία.

Από την άλλη πλευρά η Αυστρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, με 4,9% και την ακολουθεί η Γερμανία με 5,4%. Η ανεργία των νέων κάτω των 25 φθάνει το 8%, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό είναι χαμηλότερο, στο 7,5%.

Στην ευρύτερη ΕΕ των 27 κρατών-μελών το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 11% τον Απρίλιο με άλλα 104.000 πρόσωπα να εντάσσονται στους καταλόγους των ανέργων και το σύνολό τους να ανέρχεται σε 26,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στη Γαλλία, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά τη Γερμανία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε ένα ιστορικό ρεκόρ τον Απρίλιο, ενώ στην Ιταλία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 36 ετών, με το 40% των νέων να μην έχει δουλειά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χωριστή ανακοίνωση της Eurostat ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά τι εκ νέου τον Μάιο, φθάνοντας το 1,4%, όπως έδειξαν προκαταρκτικά στοιχεία. Τα κόστη της ενέργειας συνέχιζαν να πέφτουν (-0,2%) αλλά εξισορροπήθηκαν από τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών