Γερμανικό φιάσκο με το αεροδρόμιο «Βίλι Μπραντ»

Σε απόλυτο φιάσκο εξελίσσεται η κατάσταση του νέου αεροδρομίου του Βερολίνου που με την ονομασία «Βίλι Μπραντ» επρόκειτο να αποτελέσει το σύμβολο της μεταμόρφωσης του Βερολίνου σε μία ευρωπαϊκή μητρόπολη δύναμης και οικονομικής ισχύος.
1'

Έπειτα από τέσσερις αναβολές από τα τέλη του 2011, οπότε και είχε αρχικά προγραμματιστεί να παραδοθεί, Γερμανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το νέο αεροδρόμιο δεν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ούτε στη νέα ημερομηνία που είχε οριστεί, τον Οκτώβριο του 2013.

Πλέον το θέμα της κατασκευής αεροδρομίου έχει μετατραπεί σε εθνικό ανέκδοτο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel όσο το αεροδρόμιο «Βίλι Μπράντ» παραμένει εκτός λειτουργίας, το κόστος συντήρησής του αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ένα μέρος από αυτά τα χρήματα δαπανάται για τα... φώτα αφού οι τεχνικοί δεν γνωρίζουν τον τρόπο για να τα σβήσουν με αποτέλεσμα να μένουν αναμμένα 24 ώρες το 24ωρο, όπως αναφέρει δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Σοβαρά προβλήματα έχουν εντοπιστεί και στον σύστημα πυρόσβεσης και στο σύστημα εξαερισμού.

Ψηφοθηρικές παρεμβάσεις

Αρχικά το έργο της υλοποίησης του αεροδρομίου επρόκειτο να αναλάβουν ιδιώτες. Ύστερα όμως από μία σειρά διαφωνιών και κυβερνητικών παρεμβάσεων, το έργο ανέλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Θα είναι ξεπερασμένο

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ακόμη και τώρα να κατασκευαστεί το αεροδρόμιο όταν λειτουργήσει θα θεωρείται ξεπερασμένο και μικρό.