Σκόπια: Η Ελλάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο τρομοκρατίας στην περιοχή

Η εφημερίδα των Σκοπίων, Dnevnik με αφορμή μία έρευνα από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης της Αυστραλίας, κάνει αναφορά στην χώρα μας σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Η Ελλάδα, με τον υψηλότερο κίνδυνο από τρομοκρατία στην περιοχή».
2'

«Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη τρομοκρατίας για το 2012, το νοτιοσλαβικό κράτος βρίσκεται στη θέση 85, στον κατάλογο των 158 χωρών, που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, καθώς και από τις πλέον απειλούμενες γειτονικές χώρες είναι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία που είναι οι πιο επιρρεπείς σε επιθέσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα του αναφερόμενου Ινστιτούτου, το οποίο είναι μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα στο Σίνδεϊ, [συνεχίζει το δημοσίευμα], στην πρώτη θέση της λίστας είναι το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, οι χώρες που απειλούνται περισσότερο.

Ενώ στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται η γειτονική μας Ελλάδα, η οποία μαζί με τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες στον κατάλογο των 30 χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ο κατάλογος που έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα επιβεβαιώνει τους φόβους για την Ελλάδα και από την ωρολογιακή βόμβα στο σπίτι του διευθυντή των φυλακών στην Αθήνα. Την ευθύνη ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς» και επιβεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση».

«Από την άλλη πλευρά, για το νοτιοσλαβικό κράτος, αναφέρεται η τρομακτική πενταπλή δολοφονία στη λίμνη Σμίλκοφσκι, καθώς και στην τρομοκρατική ομάδα με επικεφαλής τους κοσοβάρους Λιρίμ Γιακούπι- Ναζιστή και τον Ραμαντάν Σίτι, που είχαν δράσει σε χωριά στο Τέτοβο. Οι δράσεις, εξάλλου, των ειδικών δυνάμεων μας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιες επιθέσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στον κατάλογο, επίσης, βρίσκονται η Κροατία και η Σλοβενία στο αριθμό 116, η Αλβανία 101, η Βουλγαρία 81, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 70, η Σερβία με 76 και η Ελλάδα στη θέση 26.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό ινστιτούτο το 2011 έγιναν 4564 επιθέσεις και σκοτώθηκαν 7473 άτομα και 13.961 τραυματίστηκαν. Οι περισσότερες από τις επιθέσεις έλαβαν χώρα στο πλαίσιο των ευρύτερων συγκρούσεων, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα που υπογράφεται από τον Ιγκόρ Σέγκαβιτς-Игор ШегавиЌ.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ