ΗΠΑ: Απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις οι παρακολουθήσεις της NSA

Τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA απέτρεψαν ή βοήθησαν στην αποτροπή δεκάδων δυνητικών τρομοκρατικών επιθέσεων, είπε ενώπιον της Γερουσίας ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Κιθ Αλεξάντερ, απαντώντας στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τις σαρωτικές παρακολουθήσεις εκατομμυρίων πολιτών στις ΗΠΑ κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων.

ΗΠΑ: Απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις οι παρακολουθήσεις της NSA
1'

Ο Αλεξάντερ σε γραπτά σχόλια του παραδέχτηκε ακόμη ότι πολλές βασικές υποδομές του αμερικανικού κράτους (όπως οι τηλεπικοινωνίες και το δίκτυο ύδρευσης) δεν προστατεύονται αποτελεσματικά έναντι κυβερνοεπιθέσεων που θα διαταράξουν τη λειτουργία τους.

Σε κλίμακα 1 ως το 10, όπου το 10 αντιστοιχεί σε πολύ καλά προστατευμένες υποδομές, η ετοιμότητα των κρισιμότερων από αυτών να αντέξουν καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις «είναι, κατά την εμπειρία μου, περίπου τρία», είπε.

Σημειώνεται ότι γύρω στο 90% αυτών υποδομών ελέγχεται από τον ιδιωτικό τομέα.

Κατά την ακρόαση ο γερουσιαστής Πάτρικ Λίχεϊ των Δημοκρατικών επισήμανε ότι τα προγράμματα της NSA είναι μεν κρίσιμης σημασίας αλλά δεν θα πρέπει να είναι μόνιμα και ότι, κατά καιρούς, η Γερουσία πρέπει κατά διαστήματα να επιθεωρεί την πορεία τους.

Σειρά δημοσιευμάτων στην Guardian (κυρίως) και την Washington Post έδειξαν ότι η NSA παρακολουθεί συστηματικά εκατομμύρια αμερικανούς πολίτες και φέρεται να έχει απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών όπως η Microsoft, η Google, η Apple και η Yahoo.

Οι αποκαλύψεις έγιναν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, συνεργάτη υπό σύμβαση της NSA, ο οποίος έχει διαφύγει στο Χονγκ Κονγκ. Ο 29χρονος Σνόουντεν δήλωσε ότι θα παραμείνει εκεί και θα προσπαθήσει να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου και είναι αρκετά πιθανό ότι θα αντιμετωπίσει βαρύτατες κατηγορίες για τη διαρροή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή