Το Βερολίνο ζητά μετριοπάθεια από την Άγκυρα
Μετά τις νέες βίαιες αντιπαραθέσεις στην Τουρκία, το Βερολίνο καλεί την Άγκυρα να επιδείξει μετριοπάθεια. Την ίδια ώρα ο τούρκος πρωθυπουργός απευθύνει «τελευταία προειδοποίηση» στους διαδηλωτές.
Την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο διαξαγωγής δημοψηφίσματος όσον αφορά τη διαφιλονικούμενη ανάπλαση του πάρκου Γκεζί. Νωρίτερα σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν άμεσα το πάρκο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απευθύνει «τελευταία προειδοποίηση».
Ύστερα από μια νύχτα μεγάλων συγκεντρώσεων και επιχειρήσεων βίαιης καταστολής εκ μέρους της τουρκικής αστυνομίας κυρίως στην Άγκυρα, η κυβέρνηση Ερντογάν περνά στην αντεπίθεση και σε πολιτικό πεδίο. Χθες ο τούρκος πρωθυπουργός είχε πολύωρη συνάντηση στην Άγκυρα με πανεπιστημιακούς και καλλιτέχνες, μια αντιπροσωπεία που δεν θεωρήθηκε αντιπροσωπευτική από τους διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί.
Κατόπιν αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του είπε ότι η κυβέρνηση προτείνει να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την τύχη του πάρκου Γκεζί. Μια πρόταση όμως, η νομιμότητά της οποίας αμφισβητείται από δικαστικούς κύκλους, εφόσον προηγείται δικαστική απόφαση που ζητά τη διακοπή των εργασιών για καταστροφή και οικοδόμηση του πάρκου.
Ο τούρκος πρωθυπουργός κλιμακώνει την επιθετική στάση
Στο μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια έκρηξη οργής εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρακολουθεί με μεγάλη δυσφορία όλα αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία το τελευταίο δεκαπενθήμερο, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίασή του Ευρωκοινοβουλίου και την καταδίκη της Τουρκίας. Οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικές για την Τουρκία, είπε έξαλλος ο κ. Ερντογάν, εφόσον η Τουρκία δεν είναι μέλος του.
Όσο για τον επίτροπο ο Στέφαν Φούλε που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη μόλις πριν από λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα Τουρκία-ΕΕ -καταδικάζοντας τη στάση της κυβέρνηση απέναντι τους διαδηλωτές- ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πάντα σε υψηλούς τόνους ότι «εκείνος που είναι υπεύθυνος για την διεύρυνση» -χωρίς καν να αναφέρει το όνομά του- δεν πρόβαλε κανένα αντεπιχείρημα και έσπευσε να στείλει επικριτικά τουίτερ.
Ο τούρκος πρωθυπουργός κλιμακώνει την επιθετική στάση του όχι μόνο απέναντι στους «ταραχοποιούς του πάρκου» όπως τους χαρακτηρίζει, αλλά και απέναντι στην Ευρώπη και φαίνεται πλέον να απευθύνεται στους οπαδούς του θέλοντας να τονώσει το ηθικό τους ενόψει των προγραμματισμένων από την κυβέρνηση μεγάλων συγκεντρώσεων το Σαββατοκύριακο σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.
Επικρίσεις από τη γερμανική κυβέρνηση
Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε τη στάση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι «η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι εμφορείται από τις θεμελιώδεις αξίες, τις οποίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης υποχρεούται να σέβεται: δημοκρατία, ελευθερία του Τύπου και κράτος δικαίου».
Το θέμα έθιξε και ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλά Γκιούλ. Την όξυνση της κατάστασης είχε ήδη επικρίνει λίγες μέρες νωρίτερα και η καγκελάριος Μέρκελ.
Η κρίση ως ευκαιρία...
Εξαιτίας της έξαρσης της βίας ορισμένοι χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές ζήτησαν τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Ο Μάρκους Πίπερ και ο Πέτερ Λίζε κάλεσαν την ΕΕ να μην ανοίξει όπως προγραμματιζόταν στο τέλος Ιουνίου ένα νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ο Γιοχάνες Καρς από τους Σοσιαλδημοκράτες από την άλλη πλευρά πιστεύει πως ένας τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί λάθος μήνυμα. Παρά την έντονη κριτική που επίσης άσκησε στον Ταγίπ Ερντογάν, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δήλωσε ότι «μόνο στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας θα ενισχυθούν οι αξίες τις οποίες ζητούν οι διαδηλωτές».
Από το χώρο των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών υπάρχουν φωνές που ισχυρίζονται πως τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κλείσει το κεφάλαιο Ευρώπη για την Τουρκία, ενώ πιστεύουν πως οι διαδηλώσεις μπορεί να είναι η ευκαιρία για να αλλάξουν ορισμένα πράγματα προς το καλύτερο.