Ρώσοι ερευνητές ετοιμάζονται για προσελήνωση
Το επανδρωμένο διαστημόπλοιο, το οποίο θα πάει στη Σελήνη, θα παρουσιαστεί από σχεδιαστές της εταιρείας «Ενέργεια» το Σεπτέμβριο στο Διεθνές Σαλόνι Αεροπορίας και Διαστήματος MAKS-2013. 'Ηδη όμως από τώρα υπάρχει δυνατότητα γνωριμίας με μια πλήρους κλίμακας μακέτα της συσκευής.
Το επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος νέας γενιάς διαφέρει σε όλα τα επίπεδα από την υπάρχουσα σειρά «Σογιούζ» - από την ακρίβεια της προσεδάφισης μέχρι τη χωρητικότητα. Στο σκάφος μπορούν να επιβαίνουν μέχρι επτά κοσμοναύτες, σε πτήσεις προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μέχρι τέσσερις – στην περίπτωση αποστολής ανθρώπων στη Σελήνη.
Το - για την ώρα ανώνυμο - πρωτότυπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποικιλία αποστολών – από πτήσεις σε τροχιά γύρω από τη Γη και συλλογή διαστημικών απορριμάτων έως και τουριστικά δρομολόγια και πτήσεις στη Σελήνη. Ο λόγος στον γενικό σχεδιαστή της εταιρίας «Ενέργεια» Βιτάλι Λόποτα:
-Μπορεί να πετάξει και να επιστρέψει στη Γη με την ταχύτητα διαφυγής. Δηλαδή, για παράδειγμα, προς τη σελήνη και πίσω. Αυτό, στο παρελθόν, δεν μπορούσαμε να το κάνουμε.
Τώρα, οι σχεδιαστές προετοιμάζονται για την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες του Ρωσικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών αναπτύσσουν μια συσκευή που πρώτη θα προσεδαφιστεί στην περιοχή της Σελήνης όπου θα πρέπει κατευθυνθεί το σκάφος. Ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας, 'Ιγκορ Μιτροφάνοφ εξηγεί:
-Θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε πρώτοι στην περιοχή του νοτίου πόλου της Σελήνης. Για τη μελέτη του επιτόπιου φυσικού περιβάλλοντος . Για να επεξεργαστούμε την τεχνική και την τεχνολογία. Έτσι, ώστε το 2017 να εκτοξεύσουμε προς την περιοχή μια αρκούντως βαριά συσκευή, η οποία θα μεταφέρει πολύ περισσότερα επιστημονικά όργανα.
Το επόμενο βήμα, λέει ο ειδικός του Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας, 'Ιγκορ Μιτροφάνοφ, θα είναι η μεταφορά πολικού σεληνιακού έδαφους στη Γη. Στα εργαστήρια στη Γη, οι επιστήμονες θα είναι να το μελετήσουν σε όλες άκρως διεξοδικά. Και μετά από αυτό θα δημιουργηθεί διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Από αυτό ακριβώς το σημείο, είναι πολύ πιθανό, ο άνθρωπος να κατευθυνθεί για πρώτη φορά στον 'Αρη.
ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ