Εκλήθη για εξηγήσεις ο βρετανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα

Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Βρετανίας στην Άγκυρα εκλήθη σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις για την διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος αντιπροσωπειών, μεταξύ των οποίων κι αυτής της Τουρκίας, που συμμετείχαν σε δύο συνόδους της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Λονδίνο το 2009.

Εκλήθη για εξηγήσεις ο βρετανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
3'

Εν τη απουσία του πρεσβευτή, ο επιτετραμμένος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών και οι τουρκικές αρχές του εξέφρασαν «τις ανησυχίες τους όσον αφορά αυτούς τους ισχυρισμούς», δήλωσε τούρκος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία αναμένει «επίσημες και ικανοποιητικές» εξηγήσεις από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Τουρκία είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ότι ήρθε σε επαφή με τις βρετανικές αρχές σχετικά με αυτούς τους «απαράδεκτους» ισχυρισμούς. Ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ φέρεται ότι βρίσκεται μεταξύ των αξιωματούχων που αποτέλεσαν στόχο κατασκοπείας.

«Σε ένα περιβάλλον όπου η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η διαφάνεια θα πρέπει να αποτελούν την βάση για τη διεθνή συνεργασία (...) είναι σαφές ότι μια τέτοια ενέργεια από μια συμμαχική χώρα θα κριθεί απαράδεκτη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Αν αυτοί οι ισχυρισμοί έφεραν μια δόση αλήθειας, θα προκαλείτο σκάνδαλο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο σημερινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα The Guardian αποκαλύπτει ότι η υπηρεσία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που είναι αρμόδια για τις επικοινωνίες (GCHQ) προχώρησε στην υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και των τηλεφωνικών κλήσεων πολλών προσωπικοτήτων που μετείχαν στις συνόδους της G20 τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Λονδίνο.

Αξιωματούχοι στην Ρωσία αντέδρασαν επίσης έντονα μετά την αποκάλυψη αυτή που έκανε αρχικά αργά χθες το βράδυ η Γκάρντιαν.

Η βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε επίσης ότι ορισμένοι αξιωματούχοι από χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) χρησιμοποίησαν Ίντερνετ καφέ που είχαν στηθεί από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να διαβάζουν τα e-mail τους.

Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν κάποιες ώρες πριν από την έναρξη σήμερα της διήμερης συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Όλστερ στην Βόρεια Ιρλανδία.

Η Γκάρντιαν αποκάλυψε ότι είδε απόρρητα έγγραφα στα οποία αναφερόταν με λεπτομέρεια η παρακολούθηση από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών αξιωματούχων σε σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 και σε σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της το 2009 και άφηνε να εννοηθεί ότι αυτή είχε εγκριθεί σε ανώτερο επίπεδο από την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

Στους στόχους της παρακολούθησης —στην οποία περιλαμβανόταν και ο εντοπισμός αυτού που καλούσε και η οποία φαίνεται ότι αποσκοπούσε στην απόκτηση πλεονεκτήματος στις συναντήσεις και στους σκοπούς που θέτονταν σε αυτές— περιλαμβάνονταν η Νότια Αφρική και η Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στο δημοσίευμά της η Γκάρντιαν επικαλείται τον πρώην σύμβουλο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν και έγγραφα που είδαν οι δημοσιογράφοι της για να υποστηρίξει ότι παρακολουθούνταν υπολογιστές και τηλεφωνικές κλήσεις.

Ο Σνόουντεν αποτελεί επίσης την πηγή των πρόσφατων αποκαλύψεων που έκανε η Γκάρντιαν για την παρακολούθηση από την NSA των αρχείων τηλεφωνικών κλήσεων και δεδομένων στο Ίντερνετ στις ΗΠΑ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσει το τελευταίο αυτό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αμηχανία κατά την σύνοδο κορυφής της G8, κατά την οποία είναι πιθανόν να συζητηθεί η πρόσφατη αποκάλυψη των ηλεκτρονικών υποκλοπών από τις ΗΠΑ.

«Δεν σχολιάζουμε ποτέ θέματα ασφαλείας και πληροφοριών και δεν πρόκειται να αρχίσω να το κάνω τώρα. Δεν κάνω σχόλια για θέματα ασφάλειας ή πληροφοριών — αυτό θα σήμαινε ότι θα αποκάλυπτα κάτι που καμία κυβέρνηση δεν έχει κάνει προηγουμένως», μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο τις δηλώσεις του Κάμερον.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε επίσης να κάνει επίσημα κάποιο σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα αυτό, ενώ και το Εργατικό Κόμμα, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία το 2009, δεν ήταν διαθέσιμο για σχόλια μέχρι τώρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή