Στην κριτική για τη στάση των ΗΠΑ στη Συρία επανήλθε ο Πούτιν
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου επισήμανε ότι δεν αισθάνθηκε απομονωμένος στην σύνοδο κορυφής παρά τις διαφωνίες με ηγέτες άλλων χωρών για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης στην Συρία, σημειώνοντας ότι ορισμένοι ηγέτες της G8 εξέφρασαν και αυτοί αμφιβολίες όσον αφορά την χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η υιοθέτηση κατά την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Ένισκιλεν στη Βόρεια Ιρλανδία των πολιτικών διαπραγματεύσεων για τον διετή εμφύλιο πόλεμο στην Συρία ανταποκρίνεται στους στόχους που είχε θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών τους οποίους συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε παράλληλα σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Στην τελική ανακοίνωση επιτυγχάνονται οι στόχοι για την Συρία που επεδίωκε να επιτύχει ο πρόεδρος κατά τις συνομιλίες του με τους άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Πούτιν, κυρίως για μια πολιτική διαδικασία για την επίλυση της σύγκρουσης, για την έρευνα για την χρήση χημικών όπλων και την ανθρωπιστική υποστήριξη για τον συριακό λαό», σημείωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η τελική ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8) στην οποία ζητούν τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία δείχνει μια πραγματική αλλαγή στην θέση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε παράλληλα ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.
«Έχουμε ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα και ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα απ' ό,τι πίστευα ότι θα είχαμε», σημείωσε.
Πριν από την σύνοδο κορυφής ο Χάρπερ είχε δηλώσει ότι φοβόταν πως η υποστήριξη του Πούτιν προς την Συρία θα καθιστούσε δύσκολη την επίτευξη μιας συμφωνίας στην G8.
«Πιστεύω ότι αυτό ήταν μια πολύ σημαντική κίνηση από την πλευρά του κ. Πούτιν και των Ρώσων», κατέληξε ο Χάρπερ.