Στη Ρωσία θα παράγονται ελαφρά αεροσκάφη Daimond Aircraft

Οι κατασκευαστές αεροπλάνων της Ρωσίας και της Αυστρίας συμφώνησαν να προχωρήσουν στην από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή μικρών επιβατικών αεροσκαφών. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στην αεροπορική έκθεση Λε Μπουρζέ, στην οποία συμμετείχε το εργοστάσιο πολιτικής αεροπορίας των Ουραλίων (κρατική εταιρία Rostekh) και η αυστριακή εταιρία DAI (Daimond Aircraft Industries).

Στη Ρωσία θα παράγονται ελαφρά αεροσκάφη Daimond Aircraft
2'

Τα αεροσκάφη, που μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 19 επιβάτες, προορίζονται για τις τοπικές αεροπορικές γραμμές και θα μπορούν να εξυπηρετούν δρομολόγια μήκους 400 έως χίλιων χλμ. στη Ρωσία η ανάπτυξη της περιφερειακής αεροπορίας εμποδίζεται κυρίως λόγω της απουσίας σύγχρονων μικρών αεροσκαφών για τις τοπικές αερομεταφορές. Νέα ρωσικά αεροσκάφη σ΄αυτό τον τομέα προς το παρόν δεν υπάρχουν, τα δε παλαιά An-2 σύντομα θα ολοκληρώσουν την περίοδο εκμετάλλευσής τους, επισημαίνει ο εμπειρογνώμονας Ολέγκ Σμιρνόφ:

- Το An-2 είναι θαυμάσιο αεροσκάφος. Με αυτά τα αεροσκάφη πριν 20 χρόνια μεταφέρονταν δεκάδες εκατομμύρια επιβάτες. Χάρη σ΄αυτά τα αεροπλάνα οποιοδήποτε χωριό, μικρή πόλη, είχε αεροπορική επικοινωνία με το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας – και με την Άπω Ανατολή, και με τις βόρειες περιοχές, τη Σιβηρία και άλλες απομακρυσμένες περιοχές.

Ωστόσο αυτό το αεροσκάφος, όπως και το L-410, που υπάρχει στο στόλο αεροπλάνων της χώρας, έχει πεπαλαιωθεί ηθικά εδώ και πολύ καιρό, γι΄αυτό δεν μπορεί να ποντάρει κανείς σ΄αυτά. Οι ανάγκες της ρωσικής αγοράς σε νέα αεροσκάφη ανέρχονται τουλάχιστον σε 200. Έτσι το κοινό πρότζεκτ είναι πολύ έγκαιρο, επισημαίνει ο αρχισυντάκτης του πρακτορείου AviaPort Ολέγκ Παντελέγιεφ:

- Η κύρια πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι εταίροι, είναι η χρήση στο σχεδιασμό του μελλοντικού αεροσκάφους προηγμένων τεχνολογιών και υλικών. Είναι η εκτεταμένη χρήση των σύνθετων υλικών, προηγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού και κινητήρων ντίζελ. Τέτοιοι κινητήρες πρέπει να εξασφαλίσουν χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και τη δυνατότητα χρήσης ως καυσίμου την κηροζίνη, η οποία είναι πολύ φθηνότερη από τη βενζίνη αεροπλάνων.

Ως συνέπεια, το κόστος μιας ώρας πτήσης με τέτοιο αεροσκάφος πρέπει να είναι χαμηλότερο, από το κόστος των σημερινών αναλόγων. Ο υψηλός βαθμός αυτοματοποίησης θα αυξήσει την ασφάλεια των πτήσεων. Το κοινό ρωσο-αυστριακό πρότζεκτ προϋποθέτει την κατασκευή όχι μόνο 19-θέσιου αεροπλάνου, αλλά ολόκληρης σειράς αεροσκαφών αυτού του μεγέθους. Μάλιστα θα υλοποιηθεί σε συνθήκες εντοπισμού σε συγκεκριμένη περιοχή. Στην τελική φάση όλα τα συστατικά στοιχεία των αεροσκαφών και οι κινητήρες ντίζελ θα παράγονται εξ ολοκλήρου στο εργοστάσιο πολιτικής αεροπορίας των Ουραλίων.

Το πρώτο πλήρως ρωσικό αεροσκάφος μπορεί να τεθεί σε εκμετάλλευση το 2016. Μερικά πρόσθετα σημεία της συμφωνίας προβλέπουν τη διοργάνωση παραγωγής στη Ρωσία μερικών ειδών κινητήρων ντίζελ για αεροπλάνα διάφορης ισχύος, καθώς και τη δυνατότητα παραγωγής ελαφρών τετραθέσιων αεροπλάνων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή