Focus: Γιατί άρχισαν οι διαδηλώσεις στη Βουλγαρία
Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από περίπου ένα μήνα και ήδη δημιούργησε δυσαρέσκειες που εκφράστηκαν με μαζικές διαδηλώσεις, απαιτώντας την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνει το βουλγαρικό Focus φιλοξενώντας άρθρο της ρωσικής εφημερίδας «Ισβέστια».
Αυτή τη φορά, η λαϊκή δυσαρέσκεια προκλήθηκε από την τοποθέτηση του βουλευτή του τουρκικού εθνικού κόμματος DPS, Ντέλιαν Πεέφσκι, [Τούρκος με εκβουλγαρισμένο όνομα] στη θέση-κλειδί στις δομές της εξουσίας, ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.
Η κυβέρνηση γρήγορα συνειδητοποίησε το λάθος της, αλλά ήταν πολύ αργά.
Παρά το γεγονός, ότι αμέσως μετά την έναρξη των διαδηλώσεων ο Πεέφσκι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη νέα θέση, η δυσαρέσκεια παρέμεινε και οι διαδηλώσεις του λαού συνεχίστηκαν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κυβέρνηση έκρινε λάθος τους κινδύνους και αγνόησε τις ιστορικές πραγματικότητες, δηλαδή, τη μακροχρόνια εχθρότητα προς τους Τούρκους της Βουλγαρίας.
Ο ορισμός εκπροσώπου του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες σε μια τέτοια θέση, ήταν προφανώς μια απερίσκεπτη κίνηση που προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις και άναψε τα πάθη, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.
Παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος, οι σχέσεις της Βουλγαρίας και της Τουρκίας είναι απολύτως φυσιολογικές, οι Βούλγαροι, παραδοσιακά, βλέπουν τους Τούρκους με καχυποψία και δεν θα ήθελαν να δουν ένα βουλευτή του κόμματος, ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτήτων έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια του σοσιαλισμού στη Βουλγαρία, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τόντορ Ζίφκοφ, όταν οι βουλγαρικές αρχές είχαν ξεκινήσει μια εκστρατεία για τον βίαιο εκβουλγαρισμό των Τούρκων.
Η τουρκική γλώσσα είχε απαγορευθεί και οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα ονόματά τους και να τα κάνουν βουλγαρικά.