DW:«Η Τουρκία χρειάζεται τώρα την ΕΕ»
Οι εξελίξεις στην Τουρκία επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση τον προβληματισμό για την ενταξιακή προοπτική της χώρας. Οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι όσον αφορά το άνοιγμα των κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Με το ζήτημα θα ασχοληθούν την ερχόμενη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και όλα δείχνουν ότι η συζήτηση θα είναι δύσκολη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν θεωρεί ότι ένα ευρωπαϊκό «όχι» στην Τουρκία συνιστά πολιτικό σφάλμα. Μιλώντας στην Deutsche Welle ο λουξεμβούργιος υπουργός υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δει κανείς δύο σημαντικές πτυχές του θέματος. Η πρώτη είναι: από πού αντλούμε το δικαίωμα να επικρίνουμε με αυτό τον τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα; Και η απάντηση είναι ότι για να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ θα πρέπει να σεβαστεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η δεύτερη πτυχή είναι η εξής: Ποιον ωφέλησαν μέχρι τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις; Και η απάντηση είναι: τον τουρκικό λαό. Ποιον θα βλάψει ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων; Η απάντηση είναι: τον τουρκικό λαό».
Η δημοκρατική πρόοδος που σημειώθηκε στην Τουρκία οφείλεται στην ΕΕ
Δεν υπάρχει καθαρή ελευθερία της άποψης στην Τουρκία Δεν υπάρχει καθαρή ελευθερία της άποψης στην Τουρκία
Ο Ζαν Άσελμπορν θεωρεί ότι ακριβώς η ευρωπαϊκή προοπτική είναι εκείνη που ενισχύει τη θέση των ανθρώπων που θέλουν να αλλάξουν την Τουρκία. Και εάν αυτή η προοπτική πάψει να υφίσταται, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Πολλοί, ωστόσο, βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Για παράδειγμα ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ θεωρεί ότι συνιστά πλήγμα προς το κίνημα των διαδηλωτών στην Τουρκία η συνέχιση των διαπραγματεύσεων κάτω από αυτές τις συνθήκες. Με την ανάγνωση αυτή διαφωνεί ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. «Πιστεύω ότι η δημοκρατική πρόοδος που σημειώθηκε στην Τουρκία οφείλεται στην επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει καθαρή ελευθερία της άποψης στην Τουρκία, ωστόσο, η πίεση της ΕΕ είναι απαραίτητη προκειμένου να σημειωθεί και εκεί πρόοδος. Υπάρχουν άνθρωποι, και κυρίως δημοσιογράφοι, που συνελήφθησαν στην Τουρκία επειδή ακριβώς διατύπωσαν ξεκάθαρα την άποψή τους», υπενθυμίζει ο λουξεμβούργιος υπουργός.
Αλλά ακριβώς η συνέχιση αυτής της κατάστασης ενισχύει τα επιχειρήματα εκείνων που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ, καθώς η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο πεδίο της δημοκρατίας είναι μικρή. Αντίθετα, ο Ζαν Άσελμπορν υποστηρίζει ότι μόνο οι πολίτες στην Τουρκία έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τα πράγματα. «Εάν όμως αφεθούν μόνοι τους δεν θα τα καταφέρουν. Για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητη η πίεση της ΕΕ. Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη πίεση», τονίζει ο κ. Άσελμπορν.