Σάλεχ: Τελ Αβίβ και Ουάσινγκτον θέλουν αποσταθεροποίηση

Να μην υπαγορεύει στις αραβικές χώρες πώς να συμπεριφερθούν, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Υεμένης...
1'

Να μην υπαγορεύει στις αραβικές χώρες πώς να συμπεριφερθούν, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Υεμένης από τον Μπαράκ Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι.

«Καθημερινά ακούμε μια δήλωση του προέδρου Ομπάμα: στην Αίγυπτο μην κάνετε αυτό, στην Τυνησία μην κάνετε εκείνο (...) Γιατί ανακατεύεται στο Ομάν; Γιατί ανακατεύεται στην Αίγυπτο; Είστε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ή ο πρόεδρος του κόσμου;», δήλωσε ο πρόεδρος Σάλεχ.

Ο Σάλεχ, ο οποίος είναι σημαντικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον αγώνα της εναντίον της Αλ Κάιντα, κατηγόρησε επίσης «τους αμερικανούς και ευρωπαίους πρεσβευτές ότι υποδαυλίζουν» τις διαδηλώσεις στην Υεμένη.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι εξεγέρσεις που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο «από την Τύνιδα ως το σουλτανάτο του Ομάν (...) είναι μια θύελλα ενορχηστρωμένη από το Τελ Αβίβ, υπό την επίβλεψη της Ουάσινγκτον».

«Υπάρχει ένα κέντρο επιχειρήσεων στο Τελ-Αβίβ για να αποσταθεροποιηθεί ο αραβικός κόσμος, το οποίο διευθύνεται από το Λευκό Οίκο», υποστήριξε ακόμη ο πρόεδρος της Υεμένης.

Ο Σάλεχ δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες στην Υεμένη «δεν είναι παρά μια απόπειρα μίμησης» των εξεγέρσεων στις άλλες αραβικές χώρες και διαβεβαίωσε πως «η Υεμένη δεν είναι ούτε η Τυνησία ούτε η Αίγυπτος και ότι ο υεμενιτικός λαός είναι διαφορετικός».

Στη χώρα, πάντως, οι διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου, με επίκεντρο τις πόλεις Σαναά, Τάεζ και Άντεν. Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των κινητοποιήσεων.