Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ρωσία - Κίνα για τον Σνόουντεν

Mε «επιπτώσεις» στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε περίπτωση που οι δύο χώρες έχουν βοηθήσει τον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Έντουαρντ Σνόουντεν να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ από το Χονγκ Κονγκ.

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ρωσία - Κίνα για τον Σνόουντεν
2'


Όπως είπε, σε δηλώσεις του από το Νέο Δελχί, κάτι τέτοιο θα ήταν «ιδιαίτερα απογοητευτικό», ενώ υποστήριξε πως «ο Σνόουντεν πρόδωσε τη χώρα του».

Ο Σνόουντεν κατάφερε να μεταβεί από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα.

Έκτοτε οι πληροφορίες για το πού μπορεί να βρίσκεται ο Αμερικανός είναι συκγεχυμένες.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος παραδέχτηκε πρόσφατα ότι είναι πίσω από την αποκάλυψη του μυστικού προγράμματος παρακολουθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης στο διαδίκτυο, κατηγορείται πλέον για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, που ζητούν την έκδοσή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, από όπου ο Σνόουντεν έχει ζητήσει άσυλο, δήλωσε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το σημαντικότερο στοιχείο που λαμβάνεται υπ' όψιν στην υπόθεση.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ Ρικάρντο Πατίνο, η χώρα εξετάζει το αίτημα του Σνόουντεν για άσυλο και είναι σε επαφή με τη Ρωσία.
Ο Πατίνο υποστήριξε πως οι τα περί μυστικού προγράμματος παρακολουθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστούν καταστρατήγηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον ολόκληρου του κόσμου.
Σε ό,τι αφορά το πού βρίσκεται τώρα ο Σνόουντεν, είπε πως αυτό μπορεί να το γνωρίζει μόνο η Ρωσία.
Την ίδια ώρα πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ έχει πιθανότατα εγκαταλείψει τη Ρωσία.
Κανείς δεν έχει δει τον Σνόουντεν από τότε που έφθασε στη Μόσχα, την Κυριακή, ενώ οι ΗΠΑ απείλησαν τη Ρωσία με αντίποινα επειδή αρνήθηκε να τούς παραδώσει τον αμερικανό φυγά.
Πάντως, άλλη πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας ότι ο Σνόουντεν παραμένει ακόμα στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου.
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως δεν έχει καμία πληροφορία για τον Αμερικανό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή