Νίκολιτς: «Η ΕΕ πρέπει να δώσει την ιστορική ευκαιρία στη Σερβία»

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερμανία και στη συνέχεια το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν την ιστορική ευκαιρία στη Σερβία και στο σερβικό λαό στις 28 Ιουνίου.
2'

"Δεν θα στεκόμαστε πλέον στην άκρη" διεμήνυσε ο κ. Νίκολιτς σε δήλωσή του ενόψει της απόφασης για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων της Σερβίας για την ένταξη στην ΕΕ.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς διευκρίνισε ότι η Σερβία αναμένει η Γερμανία με την απόφασή της να αποδείξει ότι τάσσεται υπέρ της συμφιλίωσης, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και τόνισε ότι είναι πεπεισμένος ότι το δίκαιο και η δικαιοσύνη θα υπερισχύσουν στις 28 Ιουνίου.

Η Σερβία αξίζει να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, "ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη δεν αρκεί", τόνισε ο κ. Νίκολιτς.

"Εμείς ζητάμε να μας δοθεί η ευκαιρία να ζήσουμε και να επιβιώσουμε. Αν δεν μας δώσουν αυτή τη δυνατότητα, αν μας αφήσουν αντιμέτωπους με την επιλογή να προχωρήσουμε στο δυσκολότερο δρόμο, εμείς θα συνεχίσουμε περήφανα να προχωράμε μπροστά. Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο, περισσότερη δύναμη και θυσίες, αλλά όπως πάντα στην ιστορία, η δικαιοσύνη και η αλήθεια ήταν στο πλευρό μας και θα τα καταφέρουμε" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο κ. Νίκολιτς είπε ότι, αν η Σερβία κατά τη λήψη απόφασης για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λάβει το μήνυμα ότι "δεν υπάρχει δικαιοσύνη, αλήθεια, ηθική, αλλά μόνο συμφέρον", θα δώσει σαφή απάντηση: "Συνεχίζουμε και εσείς ελάτε ξανά. Και δεν πρέπει να καθυστερήσετε".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στα χέρια της την ιστορική ευθύνη για επιτυχή ανάπτυξη των Βαλκανίων και η Σερβία αναμένει όλα τα μέλη της ΕΕ να αποδείξουν ότι τάσσονται υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, σημείωσε.

Ο κ. Νίκολιτς είπε ότι η Σερβία εδώ και πάνω από μία δεκαετία επικεντρώθηκε στη σταθεροποίηση της περιοχής και ότι καθημερινά φθάνουν απ' όλο τον κόσμο συγχαρητήρια μηνύματα για την αποφασιστικότητα της χώρας να επιλύσει φλέγοντα ζητήματα καθοριστικής σημασίας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

"Η Σερβία έκανε τα πάντα για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και γνωρίζει ότι ολόκληρος ο κόσμος το συνειδητοποιεί" είπε και πρόσθεσε:

"Αν κάποιος επιθυμεί να βυθιστεί η Σερβία στη λάσπη, ας είναι σίγουρος ότι υπάρχει δικαιοσύνη, που είναι το θεμέλιο κάθε συστήματος και του συστήματος της ΕΕ".