Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Συνεχίζεται στα κατεχόμενα ο σάλος από τις δηλώσεις του Εζντέρ Ασλάνμπαμπα, ανεξάρτητου πλέον «βουλευτή», για χρηματισμό και ρουσφέτι, ενώ τις τ/κ εφημερίδες απασχολούν επίσης θέματα που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων, την παρουσίαση των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, την παραίτηση της ηγεσίας της συντεχνίας BES, η εκδήλωση για τον Κατακλυσμό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
3'

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Στον Ιρσέν Κιουτσιούκ μια Μερσέντες δώρο» γράφει ότι ο Κιουτσιούκ που είχε μιλήσει για «κυβέρνηση δολαρίων» μετά τους ισχυρισμούς του Εζντέρ Ασλάνμπαμπα για χρηματισμό και ρουσφέτι, κατέχει αυτοκίνητο Μερσεντές, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Kombos, ο ιδιοκτήτης της οποίας επιβεβαίωσε ότι παραχώρησε το πολυτελές όχημα στον πρόεδρο του ΚΕΕ για να το χρησιμοποιήσει στις «εκλογές». Αλλού γράφει ότι έχει απαγορευθεί η έξοδος από το ψευδοκράτος για τον Ασλάνμπαμπα μέχρι την Πέμπτη και ο «βουλευτής» δεν μπόρεσε να περάσει ούτε από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε μεγάλη απάτη, που αφορά ομάδα μαφιόζων οι οποίοι με πλαστές επιταγές απειλούν ιδιώτες απαιτώντας μεγάλα ποσά.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Η υγεία των τροφίμων στις πρώτες βοήθειες» γράφει ότι η ένωση τ/κ γιατρών κατήγγειλε πως η ασφάλεια τροφίμων έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και χρειάζεται άμεσα εφαρμογή σχετικών «νόμων» και «κανονισμών» με δίκαιο τρόπο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ κατηγόρησε τον Ντερβίς Έρογλου πως κρύβεται πίσω από τους ισχυρισμούς του Ασλάνμπαμπα για τον χρηματισμό. Αλλού αναφέρει ότι παραιτήθηκε χθες σύσσωμη η ηγεσία της συντεχνίας των «δημοτικών υπαλλήλων» BES, επειδή ήρθε σε διάσταση με τα μέλη της και αποφασίστηκε η προσφυγή σε γενική εκλογική συνέλευση στις 13 Ιουλίου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Δεν απέμεινε εμπιστοσύνη» γράφει ότι εκπρόσωποι οικονομικών οργανώσεων στα κατεχόμενα δήλωσαν ότι οι ισχυρισμοί για χρηματισμό και ρουσφέτι του Ασλάνμπαμπα προχθές στη «βουλή» έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία και η πολιτική ζωή έχασε το κύρος της, καθώς οι επενδυτές θέλουν σωστούς πολιτικούς. Αλλού αναφέρει ότι Τ/κ και Ε/κ βρέθηκαν στον Κατακλυσμό στην Αμμόχωστο, στην παραλία του ξενοδοχείου Palm beach και δημοσιεύει φωτογραφίες από την εκδήλωση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση χθες των ΥΠΕΞ της ΕΕ για άνοιγμα ενός κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, γράφοντας ότι ξεπεράστηκε η απραξία.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Για ένα δυναμικό μέλλον ένα κόμμα υπάρχει» αναφέρεται στην παρουσίαση χθες βράδυ των υποψηφίων του ΡΤΚ για τις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου και ο τίτλος είναι το προεκλογικό σύνθημα του κόμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η νέα «υπουργός» εσωτερικών, Γκιουλσούν Γιουτζέλ δήλωσε ότι ενώ την περίοδο 2004-2009 είχαν δοθεί 97 «υπηκοότητες», ο αριθμός αυτός το 2009-2013 έφθασε τις 2.377. Αλλού γράφει ότι ο Οζντίλ Ναμί, σύμβουλος στο Κυπριακό του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σχολιάζοντας τη νέα διαδικασία που θα αρχίσει, δήλωσε στην εφημερίδα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης.