Την έξοδο δείχνουν οι Αιγύπτιοι στο «Φαραώ» Μόρσι

Για το ενδεχόμενο νέας μακροχρόνιας αναταραχής προετοιμάζονται οι Αιγύπτιοι, καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στον πρόεδρο Μόρσι έχει πάρει διαστάσεις επανάστασης.

Την έξοδο δείχνουν οι Αιγύπτιοι στο «Φαραώ» Μόρσι
2'

Εδώ και αρκετές ημέρες, εκατομμύρια Αιγυπτίων έχουν ξεχυθεί στου δρόμους του Καΐρου- ξαναγεμίζοντας την πλατεία Ταχρίρ- και άλλων μεγάλων πόλεων, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Μόρσι, ο οποίος αυτή την Κυριακή θα κλείσει ένα χρόνο στην εξουσία.

Αιτία για την αντίδραση των πολιτών ήταν το σαρωτικό υπερδιάταγμα, που υπέγραψε πριν έξι σχεδόν μήνες ο ισλαμιστής Μόρσι, το οποίο- σύμφωνα με την αντιπολίτευση- τον έχει μετατρέψει σε νέο Φαραώ, καθώς συγκεντρώνει σχεδόν όλες τις εξουσίες.

Με αφορμή τον ένα χρόνο εξουσίας του Μόρσι, οι διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους και απαιτούν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να αρχίσει τον διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα και να αποσύρει το διάταγμα άμεσα.

Βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ στο Κάιρο δέχτηκαν επιδρομές πολιτών που θέλησαν να είναι προετοιμασμένοι για πιθανή μακροχρόνια αναταραχή ενω η αστυνομία ενισχύει με σιδερένιους φράχτες τα δημόσια κτίρια στο κέντρο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας, καθώς το Σαββατοκύριακο προγραμματίζονται τεράστιες διαδηλώσεις, τόσο από τους ισλαμιστές υποστηρικτές του Μόρσι, όσο και από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Μόρσι θα μιλήσει στον αιγυπτιακό λαό την Τετάρτη σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, που θα μπορούσε να καθορίσει την πολιτική του επιβίωση σε μία χώρα που έχει αρχίσει αν του δείχνει την πόρτα της εξόδου.

Ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρόεδρος δέχεται πιέσεις για διάλογο με τα άλλα πολιτικά κόμματ από την Ουάσιγκτον ενώ ο στρατός τον έχει προειδοποιήσει ότι η αδιαλλαξία του ίσως οδηγήσει σε νέο "ξέσπασμα" της λαϊκής οργής, δύο χρόνια μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή