Έντουαρντ Σνόουντεν: Παραμένει στο αεροδρόμιο της Μόσχας

Στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας φέρεται να παραμένει και σήμερα ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, παρά τις πιέσεις του προέδρου Πούτιν να εγκαταλείψει τη χώρα.
1'


Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, ο Σνόουντεν δεν έχει κάνει κράτηση σε κάποια πτήση μέχρι στιγμής, για να αναχωρήσει από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό, δεν έχει θεαθεί μετά την άφιξή του στη Μόσχα.

Πηγή της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Αεροφλότ δήλωσε ότι τόσο ο Σνόουντεν όσο και η Σάρα Χάρισον με την οποία συνταξίδευε και η οποία είναι ερευνήτρια του ιστότοπου WikiLeaks, είχαν κάνει κράτηση σε σημερινή πτήση για την Αβάνα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας διέψευσε νωρίτερα ότι ο Σνόουντεν έχει κάνει κράτηση για πτήση που θα αναχωρήσει τις επόμενες μέρες.

Ο Πούτιν έχει απορρίψει τα αμερικανικά αιτήματα για έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ και δήλωσε την Τρίτη ότι θα πρέπει ο νεαρός αμερικανός να επιλέξει τον προορισμό του και να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Μόσχας το συντομότερο δυνατό.

Ο Ισημερινός έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες μέχρι να αποφασίσει επί του αιτήματος παροχής πολιτικού ασύλου.