Η ασυλία του Μόρσι εξοργίζει τους Αιγύπτιους
Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, έχουν συγκεντρωθεί ήδη 15 εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της απομάκρυνσης του προερχόμενου από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους προέδρου, ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν έχει γίνει δυνατό να επαληθευτούν. Ενόψει των διαδηλώσεων της 30ής Ιουνίου στην Αίγυπτο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αποκλείουν ακόμα και παρέμβαση του στρατού, αν εκτραχυνθούν οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Μόρσι και της αντιπολίτευσης.
Λάδι στη φωτιά έχει ρίξει η πρόσφατη απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ένοχο τον Μοχάμεντ Μόρσι για συνωμοσία και απόδραση από τις φυλακές Γουάντι ελ-Νατρούν, έξω από το Κάιρο, στη διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, του 2011.
Ο ίδιος ο Μόρσι ήταν ένας από τους χιλιάδες κρατούμενους που απέδρασαν στις 29 Ιανουαρίου του 2011. Ακόμα 34 στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων απέδρασαν (επί Μουμπάρακ απαγορευόταν σε μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων να είναι υποψήφιοι στις εκλογές, εξαιτίας των ακραίων ισλαμιστικών τους θέσεων), μετά τις επιθέσεις ενόπλων που δέχτηκαν τρεις συνολικά φυλακές.
Οι Αιγύπτιοι δικαστές κατηγορούν τον Μόρσι και άλλους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων ότι συνωμότησαν με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ και την παλαιστινιακή Χαμάς, καθώς και με ενόπλους που ενδέχεται να έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα, για να οργανώσουν τη μαζική απόδραση. Μαχητές των δύο σιιτικών οργανώσεων ήταν επίσης κρατούμενοι στις φυλακές όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις με αυτόματα πυροβόλα όπλα, τα οποία μετέφεραν φορτηγά, ενώ εκσκαφείς κατεδάφιζαν την οχύρωση των φυλακών.
Ο Μόρσι και τα άλλα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ισχυρίστηκαν ότι απελευθερώθηκαν από κατοίκους των περιοχών αυτών, ενώ η Χαμάς και η Χεζμπολάχ αρνήθηκαν ανάμειξή τους στην απόδραση.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μόρσι για παραβίαση της ασφάλειας της χώρας και πρόκληση αστάθειας με τη συμμετοχή του στην απόδραση.
Ωστόσο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν πρόκειται να παραπεμφθεί σε δίκη, τη στιγμή που το δικαστήριο έστειλε σήμα στην Ίντερπολ για τη σύλληψη των ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και της Αλ Κάιντα στη χερσόνησο του Σινά.
Η ασυλία του Μόρσι –ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη και δυτικών δυνάμεων σε αυτή τη φάση- σε συνδυασμό με τη λαϊκή δυσαρέσκεια ενδέχεται να οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις την Κυριακή. Κάποιοι μάλιστα ελπίζουν, ότι το πρώτο βήμα της εξέγερσης έγινε με την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και πως ο δημοκρατικός μετασχηματισμός θα ολοκληρωθεί τώρα, με την εκδίωξη του ισλαμιστή προέδρου.