Συρία: Ζητούν άνοιγμα συνόρων από γειτονικές χώρες

Η Τουρκία, η Ιορδανία και το Ιράκ οφείλουν να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορά τους ώστε να επιτρέψουν στους χιλιάδες Σύρους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους να ζητήσουν άσυλο, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
2'

"Οι ιρακινοί, ιορδανοί και τούρκοι μεθοριακοί φρουροί απωθούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από τη Συρία", η ζωή των οποίων κινδυνεύει, τόνισε αυτή η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Το Ιράκ, η Ιορδανία και η Τουρκία είτε έκλεισαν εντελώς πολλά σημεία διέλευσης είτε επέτρεψαν τη διέλευση μόνο σε μικρό αριθμό Σύρων, ενώ δεκάδες χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι".

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τουλάχιστον 1,7 εκατομμύριο Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στην οποία μαίνεται εμφύλιος πόλεμος. Η συντριπτική πλειονότητά τους αναζήτησε καταφύγιο στις γειτονικές χώρες.

Ωστόσο μόνο ο Λίβανος διατήρησε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων για τους σύρους πρόσφυγες, τόνισε η Human Rights Watch.

Ο πόλεμος στη Συρία που άρχισε πριν από 27 μήνες έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η HRW επέμεινε στο γεγονός ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει στις χώρες να "στέλνουν πίσω οποιονδήποτε –ή να απωθούν όσους προσπαθούν να φύγουν– από μια χώρα όπου η ζωή ή η ελευθερία τους κινδυνεύει".

Το Παρατηρητήριο κάλεσε επίσης τις δωρήτριες χώρες να προσφέρουν βοήθεια αντίστοιχη με το μέγεθος της κρίσης στις χώρες που φιλοξενούν σύρους πρόσφυγες.

Και "ούτε η πίεση υπό την οποία τελούν αυτές οι χώρες εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων, ούτε το γεγονός της χορήγησης βοήθειας στη Συρία δεν δικαιολογούν το γεγονός ότι παραβιάζεται το πρωταρχικό δικαίωμα της αναζήτησης ασύλου για να γλιτώσουν από διώξεις και άλλες βιαιότητες", υπογράμμισε το HRW.

Η οργάνωση αναφέρει ότι η Ιορδανία αρνείται ότι έχει κλείσει τα σύνορά της αν και "πρόσφυγες που έφθασαν πρόσφατα εκεί λένε ότι οι ιορδανοί μεθοριακοί φρουροί τους εμπόδιζαν όπως και άλλους να εισέλθουν στη χώρα επί πολλές ημέρες ή εβδομάδες τον Μάιο".

Η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν παραδέχτηκε ότι έκλεισε τα σύνορά της με τη Συρία αλλά επέτρεψε σε ορισμένους Σύρους που είχαν ανάγκη επείγουσας βοήθειας να εισέλθουν μετά τα μέσα Ιουνίου. Η Βαγδάτη "περιόρισε σημαντικά τον αριθμό των Σύρων που είχαν άδεια να εισέλθουν από τον Αύγουστο του 2012 και οι νέες είσοδοι στη χώρα σταμάτησαν ουσιαστικά στα τέλη Μαρτίου".

Η Τουρκία "εμποδίζει την είσοδο χιλιάδων Σύρων στα σημεία διέλευσης Μπαμπ αλ Σάλαμα, Ατμέ και άλλα", πρόσθεσε το HRW.