Στο δρόμο του Μουμπάρακ ο Μόρσι;
Εξαντλούνται ανησυχητικά τα χρονικά περιθώρια για τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από το τελεσίγραφο 24 ωρών που απέστειλε το κίνημα Τάμαροντ με το οποίο ζητά την παραίτησή του, αλλά και μετά το τελεσίγραφο 48 ωρών του στρατού, ο οποίος προειδοποιεί ότι θα επιβάλει «οδικό χάρτη» ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στη χώρα.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα συνολικά έξι παραιτηθέντα μέλη της κυβέρνησης εκ των οποίων οι υπουργοί Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών, που στέκονται στο πλευρό των διαδηλωτών και εκφράζουν με την αποχώρησή τους τη συμπαράστασή τους.
Οι φόβοι γιγαντώνονται σε ό,τι αφορά σε μία πιθανή απόρριψη του τελεσιγράφου των ενόπλων δυνάμεων από τον Μόρσι, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε πραξικόπημα, ενώ ο στρατός προσπαθεί να ρίξει τους τόνους απορρίπτοντας τις κατηγορίες.
Πάντως έγινε γνωστό ότι ο στρατός είναι έτοιμος να αναπτυχθεί στους δρόμους του Καΐρου αν κριθεί απαραίτητο, ώστε να προληφθούν συγκρούσεις και να προστατευθούν οι διαδηλωτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη μεγάλη συγκέντρωση κατά του Μόρσι στην πλατεία Ταχρίρ.
Ο Ομπάμα καλεί τον Μόρσι να κάνει ένα βήμα πίσω
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και τον Αιγύπτιο πρόεδρο, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται λεπτομέρειες από τις συνομιλίες των δύο ανδρών.
Παράλληλα και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, κρατά αποστάσεις από τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει ότι προγραμματιζόταν επίθεση εναντίον των διαδηλωτών.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μόρσι, τον ενθάρρυνε να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποδείξει στον λαό ότι ανταποκρίνεται στα αιτήματα των συγκεντρωμένων, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τον Αιγύπτιο πρόεδρο να ακούσει τον λαό και να «πραγματοποιήσει έναν σοβαρό εθνικό διάλογο», ώστε να επιλυθεί η κρίση, ωστόσο, αυτό που επικρατεί είναι δυσπιστία και ανησυχία για το άμεσο μέλλον.
Η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας είναι πιθανό να γίνει πραγματικότητα αν η έκρυθμη πολιτική κατάσταση κλιμακωθεί σε επικίνδυνο σημείο, τόσο που να θυμίζει τη λαϊκή εξέγερση προ δύο ετών όταν οι Αιγύπτιοι ζητώντας την πολυπόθητη «αλλαγή» ανέτρεψαν τον Χόσνι Μουμπάρακ.
Μπορεί η πτώση του Μόρσι να ξεπέρασε κάθε προσδοκία τους, ωστόσο το όνειρό τους για «αλλαγή» παραμένει ανεκπλήρωτο.
Τώρα επιθυμούν να «ρίξουν» τον Μόρσι, ο οποίος όταν ανέλαβε την εξουσία έκανε λόγο για «εκπροσώπηση όλων των Αιγυπτίων», κατηγορώντας τον ότι δεν πραγματοποίησε βασικές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι διεμήνυαν πως δε σκοπεύουν να επιβάλλουν τις θέσεις τους μην τηρώντας τις υποσχέσεις τους.
Ο λαός στρέφεται και πάλι στον στρατό, εναποθέτοντας και αυτή όλες του τις ελπίδες για την αποκατάσταση της πολιτικής ισορροπίας.