Αίγυπτος: Ο στρατός «έριξε» τον Μόρσι
Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξήγγειλε ότι απομακρύνεται από το θώκο του ο ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, τον αντικαθιστά προσωρινά ως μεταβατικός αρχηγός του κράτους ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καθώς και ότι αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος της χώρας, ενώ εξήγγειλε την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Σε μια ομιλία του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο στρατηγός αλ Σίσι ουσιαστικά ανακοίνωσε την απομάκρυνση του εκλεγμένου προέδρου Μόρσι από την εξουσία.
Ο ίδιος, αφού ανακοίνωσε την πρόωρη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, εξήγγειλε επίσης ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας. Ο στρατηγός πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.
Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.
Η ομιλία του αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα στην πλατεία Ταχρίρ, ιδίως η φράση του στρατηγού με την οποία ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου. «Ο λαός και ο στρατός ενεργούν ενωμένοι», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
Ο αλ Σίσι υποστήριξε, περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β', ότι ο στρατός επενέβη εισακούγοντας τη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνηση του Μόρσι εδώ και εβδομάδες.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του αλ Σίσι.
Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.
Σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι «πλήρες πραξικόπημα».
Αντίθετα το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη.Ο στρατός της Αιγύπτου καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, καθώς παρουσιάστηκε από την κρατική τηλεόραση ο ''οδικός χάρτης''. Ο Αλ Σισί έκανε λόγο για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και τόνισε ότι προσωρινά καταργείται το ισλαμιστικής έμπνευσης Σύνταγμα της Αιγύπτου. Μεταβατικός πρόεδρος θα είναι ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ο δρόμος προς την πτώση του Μόρσι
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν μιλήσει νωρίτερα ανοιχτά και αυτοί για πραξικόπημα, καλώντας όμως σε ειρηνική αντίσταση.
Το πραξικόπημα γίνεται «ενάντια στη θέληση του λαού, και δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία», υπογράμμισε σύμβουλος του Μόρσι.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Ταχρίρ αναμένοντας τις εξελίξεις στη χώρα, τη στιγμή που ο στρατός κατέλαβε το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης. Σε άλλα σημεία ισλαμιστές διαδήλωναν υπέρ του προέδρου αλλά υπό την επιτήρηση του στρατού. Διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις εξελίσσονται στην περιοχή του Πανεπιστημίου του Καΐρου, όπου συνέβη αργά την Τρίτη σφοδρή και αιματηρή μάχη.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, τεθωρακισμένα οχήματα, παρήλασαν πολύ κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ήταν πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό. Την είδηση επιβεβαίωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που δήλωσε ότι τόσο στον Μόρσι όσο και σε ανώτατα στελέχη της ισλαμιστικής παράταξης απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Δεκάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού αναπτύχθηκαν από το απόγευμα σε μια περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο, μετέδωσαν ανταποκριτές και ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Άνδρες του στρατού ανήγειραν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και φράκτες γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου βρίσκεται και συνεχίζει να εργάζεται ο πρόεδρος Μόρσι.
Ο στρατός ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι οι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια και διέψευσε ότι επιτίθεται στους υποστηρικτές του Μόρσι, τονίζοντας: «Ο Αιγυπτιακός στρατός ανήκει σε όλους τους Αιγύπτιους».
Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Ο αιγυπτιακός Τύπος είχε προβλέψει ότι η ημέρα θα ήταν αυτή της αποχώρησης ή της αποπομπής του Μόρσι από το αξίωμα. «Σήμερα: Αποπομπή ή Παραίτηση», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της κρατικής εφημερίδας αλ Αχράμ. «Τέλος», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας αλ Ουάταν.
Νωρίτερα, λίγο αφού έληξε το 48ωρο τελεσίγραφο που είχε δώσει ο στρατός στον Μόρσι (στις 17.30 ώρα Ελλάδας) η προεδρία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα.
Ο ισλαμιστής πρόεδρος μίλησε για σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης», ωστόσο, δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση.
Το τέλος όμως διαφαινόταν από νωρίς για την κυβέρνηση Μόρσι.
Δείτε ζωντανή εικόνα από την Αίγυπτο:
Διαβάστε ακόμα:
Αίγυπτος: ΔΕΙΤΕ LIVE τα γεγονότα στην πλατεία Ταχρίρ
Εξέπνευσε το τελεσίγραφο - Κυβέρνηση συνεργασίας προτείνει ο Μόρσι