Έρευνα σε βάρος Μόρσι και 15 στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Οι αιγυπτιακές δικαστικές αρχές άρχισαν σήμερα έρευνα σε βάρος του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και άλλων 15 ανώτατων στελεχών του ισλαμικού κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κατηγορούνται ότι προσέβαλαν το δικαστικό σώμα, δήλωσε ο δικαστής που προΐσταται της έρευνας, ο Θαρουάτ Χάμαντ, επιβάλλοντας τους απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
2'

Η κατηγορία της προσβολής του δικαστικού σώματος ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε ο στρατός όταν ανέτρεψε χθες την κυβέρνηση του Μόρσι για την κίνησή του αυτή.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η εντολή του δικαστή είναι η δεύτερη που απαγορεύει στον Μόρσι να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την απομάκρυνσή τουαπό την εξουσία.

Στο μεταξύ ένα ανώτατο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Μοχάμεντ Ελ Μπελτάγκι, διαβεβαίωσε πριν από λίγο ότι τα μέλη του δεν θα πάρουν τα όπλα μετά την ανατροπή του Μόρσι, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα αποδεχθούν το στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Πρόκειται για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Θα επιμείνουμε να αμφισβητούμε τη νομιμότητά του έως ότου αυτή αποκατασταθεί», είπε ο Ελ Μπελτάγκι μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια μιας καθιστικής διαμαρτυρίας υπέρ του Μόρσι έξω από ένα τέμενος στο Κάιρο κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Ερωτηθείς εάν η Αδελφότητα μπορεί να πάρει τα όπλα, ο ίδιος είπε: «Όχι. Αυτό είναι απίθανο». Το κίνημα, το οποίο είχε σχηματιστεί πριν από 85 χρόνια και αντιμετώπισε σκληρή καταστολή κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Αιγύπτου από τους στρατιωτικούς, έχει αποκηρύξει τη βία εδώ και δεκαετίες.

Ο Ελ Μπελτάγκι εκτίμησε όμως ότι η ανατροπή του Μόρσι και της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ίσως εξωθήσει άλλες οργανώσεις σε βίαιη αντίσταση.

«Το θέμα δεν είναι αν οι Αδελφοί θα είναι μέσα στη φυλακή ή έξω από αυτή. Οι Αδελφοί ζούσαν στη φυλακή επί δεκαετίες», είπε ο Ελ Μπελτάγκι, ηγετικό στέλεχος του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

«Το θέμα τώρα είναι η θέση του ελεύθερου κόσμου που ωθεί τη χώρα σε κατάσταση χάους και ωθεί άλλες οργανώσει, εκτός της Αδελφότητας, να επανέλθουν στην ιδέα της αλλαγής (κυβέρνησης) διά της βίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν θα συνεργαστεί με τους «σφετεριστές της εξουσίας», είπε εξάλλου ο Σέιχ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μπαρ, μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου, απορρίπτοντας μια συμφιλιωτική φράση του μεταβατικού προέδρου ο οποίος ορκίστηκε σήμερα.

«Απορρίπτουμε κάθε συμμετοχή σε οποιαδήποτε λειτουργία μαζί με τις σφετερίστριες αρχές», ανέφερε ο πολιτικός αυτός σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Αδελφότητας.

«Καλούμε τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να παραμείνουν ειρηνικοί. Απορρίπτουμε τις καταπιεστικές πρακτικές κάθε αστυνομικού κράτους: τις δολοφονίες, τις συλλήψεις, την χαλιναγώγηση της ελευθερίας του Τύπου και το κλείσιμο τηλεοπτικών δικτύων», πρόσθεσε ο ίδιος.