Γερμανία: Η Μέρκελ κλέβει από τους νέους της Ευρώπης το μέλλον τους
Με αφορμή την χθεσινή σύνοδο για τις «Προοπτικές απασχόλησης των νέων στην Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Γκάμπριελ, ο οποίος συμμετείχε στην παράλληλη εκδήλωση διαμαρτυρίας των γερμανικών και γαλλικών συνδικάτων, υποστήριξε ότι η κα Μέρκελ κάνει πλύση εγκεφάλου στον κόσμο και πρόσθεσε ότι είναι υπεύθυνη για «την μεγαλύτερη ντροπή της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Επισήμανε παράλληλα τον κίνδυνο κοινωνικής και πολιτικής καταστροφής, εάν τα ποσοστά της ανεργίας διατηρηθούν σε τόσο υψηλά επίπεδα.
Επικριτική όμως ήταν η στάση και της μεγαλύτερης μερίδας του γερμανικού Τύπου για την πρωτοβουλία της Καγκελαρίου, η οποία από πολλούς αναλυτές αποδίδεται σε προεκλογικές ανάγκες. Για «σύνοδο των τύψεων» και «λάθος θέμα σε λάθος τόπο» έκανε λόγο η εφημερίδα Die Zeit, ενώ η Deutsche Welle επισήμανε ότι οι λύσεις για την ανεργία θα μπορούσαν να αποφασιστούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ή έστω υπουργών Εργασίας, εκτιμώντας ότι η παρουσία τόσων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην καγκελαρία είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα που ευνοεί τον προεκλογικό αγώνα της καγκελαρίου. Για «σόου της Μέρκελ» έκανε λόγο η Frankfurter Rundschau, ενώ η Bild διερωτήθηκε αν η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με φλυαρίες και η Tageszeitung σημείωσε ότι «χρειάζεται κανείς πολύ θράσος για να σκηνοθετεί –όπως η 'Αγγελα Μέρκελ χθες– την συμπόνια του για τους άνεργους νέους».
Στον αντίποδα, η Die Welt υπογράμμισε ότι δεν ευθύνεται η κα Μέρκελ για την ανεργία, αλλά τα ίδια τα κράτη που διακύβευσαν το μέλλον της νεολαίας τους και διάβασε πολύ διαφορετικά το μήνυμα της χθεσινής διάσκεψης, ως επισήμανση του ότι οι Γερμανοί δεν αδιαφορούν για την κοινωνική καταστροφή στις χώρες της κρίσης.
Ανάλογη άποψη εξέφρασε ο διευθυντής του ινστιτούτου μελετών CEPS, Ντάνιελ Γκρος, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung τονίζει ότι «δεν είναι η κρίση, αλλά τα δομικά προβλήματα που ευθύνονται για την υψηλή ανεργία». Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η νεανική ανεργία φθάνει το 66%, αλλά αυτό, όπως είπε, αφορά στην πράξη μόνο το 9% εκείνων οι οποίοι αναζητούν εργασία.
«Από τους 100 έλληνες νέους, μόνο εννέα έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας και από αυτούς μόνο οι τρεις έχουν δουλειά, ενώ οι άλλοι έξι ακόμη ψάχνουν», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «όταν γίνεται λόγος για χαμένη γενιά, αυτό έχει να κάνει με το ότι κάποιοι δεν κάνουν απολύτως τίποτε και κάποιοι λαμβάνουν μόνο κακή εκπαίδευση». Υποστήριξε ότι αυτό δεν σχετίζεται με την κρίση, αλλά με την κακή οργάνωση των ίδιων των κρατών στον τομέα σύνδεσης της παιδείας με την οικονομία.