Στο πλευρό του Μοράλες οι πρόεδροι της Λατινικής Αμερικής

Εξηγήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες που απαγόρευσαν την πτήση του αεροσκάφους του προέδρου της Βολιβίας από τον εναέριο χώρο τους ζήτησαν οι πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής.
1'


Σε κοινή τους δήλωση, οι πρόεδροι της Βολιβίας, του Ισημερινού, του Σουρινάμ, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας, απαίτησαν από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας «να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη για τα σοβαρά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν».

Οι πρόεδροι, που συναντήθηκαν στην πόλη Κοτσαμπάμπα της κεντρικής Βολιβίας, τόνισαν ότι «η προσβολή» που υπέστη ο Μοράλες δεν είναι μόνο μια προσβολή προς το πρόσωπό του, αλλά μια προσβολή προς όλη τη Λατινική Αμερική και ζήτησαν εξηγήσεις από τις κυβερνήσεις των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για την απόφασή τους να απαγορεύσουν την πτήση του αεροσκάφους του Μοράλες στον εναέριο χώρο τους.

Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν, επίσης, «τη διαμαρτυρία της Βολιβίας στην Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τη σοβαρή παραβίαση που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του Μοράλες».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τόνισε ότι «η Ευρώπη παραβίασε όλους τους κανόνες του παιχνιδιού της συνύπαρξης, επιτιθέμενη εναντίον της διεθνούς ασυλίας που προστατεύει τον πρόεδρο ενός κράτους».

Ο Μαδούρο διαβεβαίωσε στην Κοτσαμπάμπα ότι η CIA διέταξε το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για το αεροσκάφος του Μοράλες, υποστηρίζοντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με «υπουργό μιας εκ των ευρωπαϊκών αυτών κυβερνήσεων» που δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, «ο υπουργός αυτός τού είπε ότι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή στις αεροναυτικές αρχές της χώρας του και ο οποίος είπε ότι στο αεροσκάφος του Μοράλες βρισκόταν ο Σνόουντεν, είναι της CIA».