Αίγυπτος: Κινητοποίηση των ισλαμιστών υπέρ του Mόρσι
Μπροστά από το τέμενος Ραμπάα αλ Αανταουίγια, στο προάστιο Νασρ Σίτι, οι διαδηλωτές, ένα μέρος των οποίων έχουν κατασκηνώσει εδώ και πολλές ημέρες στην πλατεία, προσεύχονταν μαζί, έπειτα από έκκληση του ιμάμη, για "την επιστροφή του Μόρσι στην εξουσία" και "το τέλος της ρήξης ανάμεσα σ' εμάς και το στρατό", διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ενώ ο στρατός ήταν μαζικά ανεπτυγμένος με τα τεθωρακισμένα του γύρω από την πλατεία την Τετάρτη, την ημέρα της καθαίρεσης του Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις, τα οδοφράγματα του στρατού είχαν αρθεί.
Αλλού στο Κάιρο, χιλιάδες Αιγύπτιοι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, άρχισαν μια πορεία στην Γκίζα, στο νότιο Κάιρο.
Συνασπισμένες στους κόλπους του "Εθνικού Μετώπου Υπεράσπισης της Νομιμότητας", οι κύριες ισλαμιστικές δυνάμεις της χώρας κάλεσαν τους οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου να διαδηλώσουν μαζικά και "ειρηνικά" στο πλαίσιο μιας "Παρασκευής της άρνησης" εναντίον "του στρατιωτικού πραξικοπήματος".
Καθώς εκφράζονται φόβοι για νέα βίαια επεισόδια, καταδιωκτικά αεροπλάνα έκαναν πτήσεις πάνω από το Κάιρο. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει "με αυστηρότητα" σε οποιεσδήποτε ταραχές.
Στο μεταξύ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, επτά αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδικάζουν την διακοπή των εκπομπών από το Misr 25, το τηλεοπτικό κανάλι των Αδελφών Μουσουλμάνων, και την κατάσχεση μιας έκδοσης της εφημερίδας τους, της "Χορέγια ουάλ Αντάλα", καθώς μια εκτεταμένη εκστρατεία συλλήψεων έχει ξεκινήσει εναντίον της Αδελφότητας.
Εξάλλου, προστίθεται στην ανακοίνωση, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν εργαζομένους σε πολλά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων αυτούς του θυγατρικού καναλιού στην Αίγυπτο του Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, το οποίο είχε μεταδώσει μετά την καθαίρεση του Μόρσι ένα βίντεο στο οποίο ο τελευταίος δήλωνε πως είναι "ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου".
Η εκπομπή των καναλιών Ελράχμα, Ελ-νας και Χαλιγκέγια (σαλαφιστές) "κόπηκαν" επίσης , αναφέρουν αυτές οι μκο, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα του Ατόμου.
Αφού επισημαίνουν πως οι επιχειρήσεις αυτές διεξήχθησαν έπειτα από "προτροπές σε βία", υπογραμμίζουν πως "το να ζητείται να λογοδοτήσουν αυτοί που εξωθούν στη βία είναι μια υποχρέωση, αλλά το κλείσιμο καναλιών είναι μια συλλογική τιμωρία που παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και ένα από τα θεμέλιά της, το διαφορετικό περιεχόμενο των διαφόρων μέσων ενημέρωσης".
Οι μκο "καταδικάζουν επίσης την κράτηση προσωπικού αυτών των καναλιών σε άγνωστα μέρη", πράγμα που καθιστά κατ' αυτές αμφίβολη "τη νομιμότητα των διαδικασιών".
Επικρίνοντας την "έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους των αρχών", υπενθυμίζουν πως "η πολιτική κατάσταση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθεί ο περιορισμός των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων".
"Ο σεβασμός αυτών των αρχών επείγει περισσότερο και είναι σημαντικότερος στη διάρκεια εξαιρετικών περιστάσεων ώστε η εξαίρεση να μην γίνεται ο κανόνας", υπογραμμίζουν επίσης.