Χωρίς αποτέλεσμα η επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν για τον Σνόουντεν

Την ώρα που παραμένει ανοιχτή η υπόθεση με τον πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), Εντουαρντ Σνόουντεν, ο 30χρονος συνεχίζει να εκπλήσσει.
3'

Ενώ όλοι περίμεναν πως θα ετοιμαζόταν να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο της Μόσχας όπου βρίσκεται τον τελευταίο καιρό με τελικό προορισμό τη Βενεζουέλα, ο Σνόουντεν ζήτησε από την Ρωσία προσωρινό πολιτικό άσυλο καθώς το ταξίδι του στη Νότιο Αμερική δε μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Τουλάχιστον, αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch που συναντήθηκε με τον 30χρονο Αμερικανό.

Η Τατιάνα Λοκσίνα, όπως αναφέρει το Russia Today, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Σνόουντεν ζητά να παραμείνει στην Ρωσία καθώς δε μπορεί ακόμα να πετάξει για τη Λατινική Αμερική».

Μάλιστα, η Λοκσίνα δήλωσε πως το «βαθύ λαρύγγι» ζήτησε από τους εκπροσώπους της ανθρωπιστικής οργάνωσης να μεσολαβήσουν ώστε ο Βλάντιμιρ Πούτιν να εγκρίνει το πολιτικό άσυλο.

Σε ερώτημα για το αν θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις από τον Σνόουντεν, η Λοκσίνα είπε: «Η δουλειά του ολοκληρώθηκε».

Όπως ήταν προγραμματισμένο η συνάντηση του Σνόουντεν με 13 ακτιβιστές και μέλη της Human Rights Watch, αλλά και μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, της Διεθνούς Διαφάνειας και άλλων οργανώσεων έλαβε χώρα κεκλεισμένων των θυρών στο Terminal F του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας.

Ο Σνόουντεν δήλωσε ότι έχει δεχθεί προσφορά για παραχώρηση ασύλου από τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τη Νικαράγουα και τον Ισημερινό.

Όσο για τα σχέδιά του δήλωσε πως οι πράξεις του δεν έχουν σκοπό να βλάψουν τις ΗΠΑ, καθώς «θέλω οι ΗΠΑ να επιτύχουν». Στο μεταξύ δεκάδες δημοσιογράφοι είχαν κατακλύσει τον χώρο περιμένοντας για κάποιο σχόλιο από τον Σνόουντεν.

Παρ' όλ' αυτά ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε πως το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει επισήμως αίτημα για πολιτικό άσυλο, ωστόσο συμπλήρωσε πως «η Ρωσία θα εξετάσει το αίτημά του».

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα αφότου ο Σνόουντεν ζήτησε προσωρινό πολιτικό άσυλο από τη Ρωσία, ο Λευκός Οίκος αντέδρασε έντονα τονίζοντας πως μία θετική απάντηση της χώρας στον πρώην συνεργάτη της NSA θα του παρείχε μία «πλατφόρμα προπαγάνδας» για να βλάψει περαιτέρω τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνει, ο Σνόουντεν πρέπει να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία.

«Δεν αλλάζει η θέση μας απέναντι στον κ. Σνόουντεν, τις κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον του και το γεγονός ότι θα έπρεπε να επιστρέψει στις ΗΠΑ ώστε να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτές τις κατηγορίες», είπε χαρακτηριστικά ο Κάρνει.

Οι ηγέτες ΗΠΑ-Ρωσίας είχαν για το θέμα τηλεφωνική επικοινωνία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πουσκόφ, χωρίς, όμως, να ανακοινωθεί κάποιο αποτέλεσμα καθώς σε δήλωσή του ο Πουσκόφ αρκέστηκε να αναφέρει τα εξής: «Η τηλεφωνική επικοινωνία που ζήτησε η Ουάσινγκτον έγινε. Πούτιν και Ομπάμα αντάλλαξαν απόψεις για θέματα διμερούς συνεργασίας και ασφάλειας. Η υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν συζητήθηκε επίσης».

Την ίδια ώρα ο γνωστός ιστότοπος WikiLeaks ανήρτησε, το απόγευμα της Παρασκευής, αναλυτικά όλη τη δήλωση Σνόουντεν από τη συνάντηση του νούμερο ένα καταζητούμενου από τις αμερικανικές αρχές με τους ακτιβιστές και τους εκπροσώπους των Διεθνών Οργανώσεων.