Περιβαλλοντική καταστροφή από διαρροή πετρελαίου στα κατεχόμενα

Η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών και συστημάτων αντιμετώπισης έκτακτων συμβάντων στα κατεχόμενα, καθώς και η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας εκ μέρους των κατοχικών αρχών πρέπει να αντιμετωπισθεί με διαβήματα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να προληφθούν πιθανές μελλοντικές περιβαλλοντικές καταστροφές για την ολοκληρωτική αποκατάσταση των οποίων χρειάζονται δεκαετίες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου.
2'

Το Γραφείο της Επιτρόπου αναφέρεται σε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή από τη διαρροή πετρελαίου στα ανοικτά των κατεχόμενων Γαστριών, στον κόλπο της Αμμοχώστου.

Με βάση τις πληροφορίες από τον Τύπο, προσθέτει, η κηλίδα πετρελαίου κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τα παράλια της Καρπασίας γεγονός που θέτει υπό μεγάλη απειλή το οικοσύστημα στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Τα συστατικά του πετρελαίου, αναφέρει η κ. Παναγιώτου, περιέχουν μια ποικιλία ενώσεων που είναι τοξικές για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς. Το πετρέλαιο απορροφάται από τις αμμώδεις ακτές σε μεγάλο βάθος και η διαδικασία αποδόμησης είναι πολύ δύσκολη. Σε βραχώδεις ακτές οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές για το θαλάσσιο οικοσύστημα, ενώ επηρεάζεται και η παράκτια βλάστηση, τονίζει προσθέτοντας ότι το πλαγκτόν δηλητηριάζεται και έτσι πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί που ζουν σε αυτό ή από αυτό, οδηγούνται στο θάνατο.

Η μείωση της διαπερατότητας του φωτός, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90% σε βάθος δύο μέτρων κάτω από τη στιβάδα πετρελαίου, αναστέλλει τη φωτοσύνθεση των θαλασσίων φυτών, σημειώνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος. Επίσης, αναφέρει, μειώνεται η δυνατότητα διάλυσης ατμοσφαιρικού οξυγόνου στο νερό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασφυκτικές καταστάσεις για τη βιοκοινωνία.

"Μια γρήγορη και καλά συντονισμένη επιχείρηση σε μια διαρροή πετρελαίου είναι ζωτικής σημασίας, όμως ένας πραγματικός "καθαρισμός" από την άποψη της ανάκτησης όλου του πετρελαίου, δεν είναι δυνατός. Κανονικά για να αποτραπεί η εξάπλωση του πετρελαίου στην επιφάνεια θάλασσας, χρησιμοποιούνται ειδικοί βραχίονες (για να περικλείσουν το πετρέλαιο στη μολυσμένη περιοχή)". Στη συνέχεια, αναφέρει αναλύοντας τη διαδικασία που χρειάζεται, χρησιμοποιείται αντλία για να απορροφήσει το πετρέλαιο σε μια δεξαμενή. Οι βραχίονες λειτουργούν μόνο όταν τα κύματα είναι μικρά αναφέρει για να επισημάνει όμως ότι ακόμη και σε ιδανικές συνθήκες, με όλο τον εξοπλισμό και όλους τους εμπειρογνώμονες, η αποκατάσταση περισσότερο από το 20% του αρχικού πετρελαίου δεν είναι σχεδόν ποτέ δυνατή. "Το μεγαλύτερο μέρος του είτε φτάνει στην ακτή, είτε ενσωματώνεται στα ιζήματα και το βυθό, είτε εξατμίζεται".

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος τονίζει επίσης ότι η προγραμματιζόμενη οικοδόμηση αποθηκών καυσίμων στις κατεχόμενες βόρειες ακτές της Καρπασίας, στην Επτάκωμη, πρέπει να ακυρωθεί αφού μια τέτοια εγκατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή της Επτάκωμης και θα αυξήσει την πιθανότητα επανάληψης τέτοιων ατυχημάτων.