Ρωσία: Μποϊκοτάζ των δημοτικών εκλογών ζητά ο Ναβάλνι

Ο Ρώσος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να μποϊκοτάρει τις δημοτικές εκλογές στην Μόσχα, στις οποίες είχε θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος, έπειτα από τη σημερινή καταδίκη του σε πενταετή καταναγκαστικά έργα, όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας Λεονίντ Βολκόφ.

Ρωσία: Μποϊκοτάζ των δημοτικών εκλογών ζητά ο Ναβάλνι
1'

«Ελήφθη απόφαση για μποϊκοτάζ των εκλογών», στις οποίες ο Ναβάλνι επρόκειτο να αντιμετωπίζει τον απερχόμενο δήμαρχο Σεργκέι Σόμπιανιν, που πρόσκειται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επισήμανε ο Βολκόφ.

Από την πλευρά του, ο επίσης αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος παρέστη στην ακροαματική διαδικασία δήλωσε πως «σοκαρίστηκε» από την απόφαση: «με τη σημερινή ετυμηγορία, ο Πούτιν δήλωσε ανοικτά στον κόσμο ολόκληρο πως είναι ένας δικτάτορας που στέλνει φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους», πρόσθεσε.

Ο πρώην ΥΠΕΞ Αλεξέι Κούντριν – παλαιότερα και επί μακρόν στενός σύμμαχος του Πούτιν – διείδε στην απόφαση αυτή δάκτυλο του Κρεμλίνου.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία εξέφρασε την έκπληξή της για την καταδικαστική απόφαση κατά του Ναβάλνι, υπογραμμίζοντας πως με αυτήν η Ρωσία έδειξε ότι απομακρύνεται έτι περισσότερο από τη δημοκρατία.

«Η φύση της δίκης και η αυστηρή καταδίκη είναι ακόμη μία απόδειξη πως το ρωσικό δικαιικό σύστημα στερείται ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Μάρκους Λένινγκ, αντιπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οργανισμού που πρόσκειται στο ΥΠΕΞ.

«Η Ρωσία οπισθοχώρησε κατά άλλο ένα βήμα από τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», τόνισε ο ίδιος στη δήλωσή του, προσθέτοντας πως η ετυμηγορία επέφερε άλλο ένα πλήγμα στη ρωσική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αξίωσε να αποφυλακισθεί ο Ναβάλνι και να του εξασφαλισθεί δίκαιη μεταχείριση κατά τη συνέχεια των δικαστικών διαδικασιών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή