Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι συνέπειες από την πετρελαιοκηλίδα ανοιχτά των Γαστριών μέχρι και την Βοκολίδα, αλλά και η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων στα κατεχόμενα, κυριαρχούν στο τ/κ Τύπο. Οι πέντε τ/κ εφημερίδες αναφέρονται στις αντιδράσεις για τους υπαίτιους της οικολογικής καταστροφής, τις προεκλογικές δραστηριότητες κομμάτων και υποψηφίων, αλλά και δύο περιπτώσεις ακύρωσης ενοικιάσεων ή αγορών γης από την «κυβέρνηση» Σιμπέρ που είχε πραγματοποιήσει η «κυβέρνηση» Σιμπέρ.
4'

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Τον έφερε το ΚΕΕ, τον έψησε το ΡΤΚ» αναφέρεται στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ΑΚΣΑ και γράφει ότι τους τον «τύλιξε δώρο» το κόμμα Εθνικής Ενότητας, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, όταν το συμβόλαιο τέλειωσε το 2009 και ήταν στην εξουσία, το ανανέωσε για άλλα 15 χρόνια. Αλλού γράφει ότι το γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων. Σενέρ Ελτζίλ δήλωσε πως για την καταστροφή στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Αμμοχώστου, υπεύθυνοι είναι η ΑΚΣΑ και οι συνεργάτες τους και πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να κατασχεθεί ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το κόμμα Νέα Κύπρος θεωρεί υπεύθυνη για την καταστροφή την τουρκική «πρεσβεία» που προστατεύει οποιαδήποτε εταιρεία έρχεται στα κατεχόμενα από την Τουρκία και ζητεί να ερευνηθούν οι σχέσεις των κομμάτων με την ΑΚΣΑ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Φόβος και ανησυχία στην Καρπασία» γράφει ότι η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στην Βοκολίδα και αυτό που όλοι φοβούνταν έγινε. Τα ξενοδοχεία στην Βοκολίδα, προσθέτει, προσπαθούν με εκσκαφείς να απομακρύνουν από την άμμο το πετρέλαιο και να το θάψουν αλλού, ενώ τοπικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι έχει επηρεαστεί το 95% του τουρισμού. Αλλού γράφει ότι ο 33χρονος «αστυνομικός» Αχμέτ Γκιοζουγκιουζέλ που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα στις 26 Ιουνίου και είχε μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο GATA της Κωνσταντινούπολης, έχασε την μάχη για τη ζωή. Στο υπόλοιπο της πρώτης σελίδας η εφημερίδα αναφέρεται στην προεκλογική κίνηση των κομμάτων και υποψηφίων, καθώς έμειναν 9 ημέρες μέχρι τις «βουλευτικές εκλογές».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ακύρωση σοκ για τους Ουστέλ» αναφέρεται στην περίπτωση ενοικίασης γης 110 στρεμμάτων στην παραλία του Αγίου Αμβροσίου στην εταιρεία Las Vegas Resort Ltd που ανήκει στον Αλί Ουστέλ, αδερφό του πρώην «υπουργού τουρισμού», Ουνάλ Ουστέλ. Όπως γράφει, η γη είχε δοθεί το 2003 επί «κυβέρνησης» ΚΕΕ, αμέσως μετά τις εκλογές του 2003 και επί ΡΤΚ στην εξουσία ακυρώθηκε, για να του δοθεί και πάλι το 2011 και αφού ο αδερφός του ήταν «υπουργός». Ακυρώθηκε τώρα από την «κυβέρνηση» ΡΤΚ, ΔΚ-ΕΔ,ΚΚΔ. Αλλού γράφει ότι οι ειδικοί προειδοποιούν τον κόσμο να μην μπει στη θάλασσα όπου έγινε η διαρροή πετρελαίου μέχρι να έρθει η έκθεση καθαρότητας του νερού στην περιοχή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «κοινοτάρχης» της Λουρουτζίνας διαμαρτύρεται για το ότι ξένοι που θέλουν να επισκεφθούν το χωριό πρέπει να περάσουν από στρατιωτική περιοχή του κατοχικού στρατού και να πάρουν άδεια από τις στρατιωτικές αρχές.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Θα ζητηθεί ο λογαριασμός» γράφει ότι τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα προτίθενται να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση για την άρση της ασυλίας που απολαμβάνουν οι «βουλευτές», εκτός από την «ασυλία της έδρας» και έτσι θα μπορέσουν να εξεταστούν υποθέσεις που αφορούν παράνομες ενέργειες είτε «βουλευτών», είτε «υπουργών». Αλλού γράφει ότι 100 άτομα έχουν αναλάβει στα παράλια των Γαστριών το έργο του καθαρισμού της παραλίας, περιλαμβανομένων των ειδικών που ήρθαν από την Τουρκία. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί σχόλιο του Οσμάν Ερτούγ, συμβούλου του Τ/κ ηγέτη, για τον διορισμό Μαυρογιάννη, ο οποίος είπε πως εάν ο στόχος είναι να πέσει το επίπεδο, οι συνομιλίες θα δυσκολέψουν.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Κάντο, εκμεταλλεύσου το, μεταβίβασέ το» αναφέρεται σε μια ακόμη ενέργεια της «κυβέρνησης» του ΚΕΕ που ακύρωσε το «υπουργικό συμβούλιο» της Σιμπέλ Σιμπέρ και αφορά την ενοικίαση γης το 2003 από την τότε «κυβέρνηση» ΚΕΕ σε ιδιώτη, ο οποίος έχτισε ξενοδοχείο και το 2013 το ξαναπούλησε στην «κυβέρνηση» ΚΕΕ και πάλι. Αλλού γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε πως αναμένει από την τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα, το ΑΚΡ και την τουρκική κυβέρνηση να δηλώσουν ξεκάθαρα εάν τον θεωρούν προδότη. Αλλού γράφει ότι το ΡΤΚ πραγματοποίησε χθες στην κατεχόμενη Λευκωσίας μεγάλη προεκλογική πορεία.