O Σόιμπλε «Δεν είναι ο θείος από την Αμερική»

Η επίσκεψη Σόιμπλε έδωσε νέα τροφή στη συζήτηση για ενδεχόμενο κούρεμα χρέους.
2'

«Όσο κι αν είναι έντιμο να μάθουν την αλήθεια οι γερμανοί φορολογούμενοι όσο γίνεται πιο σύντομα, άλλο τόσο είναι λάθος και παράλογο να ανακινείται αυτήν την περίοδο μια τέτοια συζήτηση» υποστηρίζει ο σχολιαστής της Rheinische Post. «Η Ελλάδα δεν δείχνει πρόθυμη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Οι δανειστές της χρειάζονται μέσο πίεσης για να επιτύχουν το αναπόφευκτο: τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την αναδιάρθρωση του εισπρακτικού συστήματος. Ελαφρύνσεις θα γίνουν αναμφίβολα, αλλά όχι με κούρεμα, αλλά σταδιακά σε μικρές δόσεις», συνοψίζει η γερμανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα του Αννοβέρου Hannoversche Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των μικρομεσαίων με δάνεια θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. «Η προσπάθεια τόνωσης της ελληνική οικονομίας με την αναπτυξιακή τράπεζα είναι σωστή, αλλά έπρεπε να είχε γίνει πριν από δύο χρόνια» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της. «Τότε θα είχαν απαλυνθεί οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας, θα βοηθούσε χιλιάδες επιχειρήσεις να μην χρεοκοπήσουν και θα διέσωζε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τώρα είναι αργά, αν σκεφθεί κανείς ότι χρειάζονται μερικοί μήνες ακόμη μέχρι να λειτουργήσει το Ταμείο. Μέχρι τότε η ελληνική κοινωνία τίθεται σε δοκιμασία και οι βάσεις του πολιτικού συστήματος αποκτούν ρωγμές» καταλήγει η εφημερίδα στο σχόλιό της.

«Ο Σόιμπλε δεν είναι ο πλούσιος θείος από την Αμερική, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που ορισμένοι Έλληνες τον θεωρούν η προσωποποίηση του κακού και που φέρνει προγράμματα διάσωσης » γράφει η Thüringische Landeszeitung. «Τα προσβλητικά αθηναϊκά σχόλια κατά του Σόιμπλε δείχνουν και τις πραγματικές αιτίες την ελληνική τραγωδίας. Οι Έλληνες την χρεώνονται, γιατί νόμισαν ότι με λίγες φοροεισπράξεις θα μπορούσαν να κρατήσουν το βιοτικό τους επίπεδο με δανεικά. Γεγονός είναι ότι αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, θα υπέφεραν οι κάτοικοί της. Κανείς δεν ξέρει αν η χώρα μπορεί να επιστρέψει τα χρέη της. Αλλά δεύτερο κούρεμα όπως ζητά η Αθήνα, θα έκανε την κατάσταση χειρότερη, όχι μόνο επειδή θα πλήττονταν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι και ιδιώτες επενδυτές... Οι Έλληνες έχουν την επιλογή ανάμεσα στη πειθαρχημένη υλοποίηση των υπεσχημένων ή την επιστροφή στη δραχμή», παρατηρεί ο σχολιαστής της.

πηγη DW