Σύμβουλος δεν ακύρωσε διάταγμα που καταργεί γυναικεία δικαιώματα
Ένας από τους συμβούλους του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για θρησκευτικά θέματα δήλωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να ανατρέψει το διάταγμα που εξέδωσαν ιμάμηδες στο βορρά της χώρας, με το οποίο επιβάλλονται και πάλι αυστηροί περιορισμοί στις γυναίκες, που θυμίζουν την εποχή των Ταλιμπάν.
Λίγες μόλις ημέρες αφότου οι ΗΠΑ έθεσαν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στο Αφγανιστάν, ένα μέλος της επιτροπής των θρησκευτικών ηγετών της χώρας δήλωσε ότι δεν θα παρέμβει για την κατάργηση του διατάγματος που εκδόθηκε στην περιοχή Ντεχ Σάλαχ της επαρχίας Μπαγλάν.
Το Ντεχ Σάλαχ, κοντά στο Πανσίρ, θεωρείτο προπύργιο όσων μάχονταν τους Ταλιμπάν πριν από την ανατροπή τους, το 2001, από τη Βόρεια Συμμαχία με τη στήριξη των ΗΠΑ. Όμως το διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου απαγορεύει ξανά στις γυναίκες να βγαίνουν από το σπίτι τους αν δεν συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή και επιβάλλει το κλείσιμο των καταστημάτων καλλυντικών υπό το πρόσχημα ότι προωθούν την πορνεία -- μια κατηγορία που απορρίπτεται κατηγορηματικά τόσο από τους κατοίκους όσο και από την αστυνομία.
"Με κανέναν τρόπο δεν θα έμεναν ανοιχτά αυτά τα μαγαζιά. Τα καταστήματα είναι για να κάνουν εμπόριο, όχι για να μοιχεύεις", είπε ο Εναγιατουλάχ Μπαλίγ, μέλος του Συμβουλίου των Ουλεμάδων και σύμβουλος του προέδρου Καρζάι, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο δήμαρχος μιας πόλης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον νεαρό ιδιοκτήτη ενός καταστήματος καλλυντικών ενώ προσπαθούσε να θέσει σε εφαρμογή το διάταγμα το οποίο απαγορεύει επίσης στις γυναίκες να επισκέπτονται κλινικές ασυνόδευτες, απειλώντας με αδιευκρίνιστες "τιμωρίες" εάν δεν υπακούσουν στην εντολή.
Το διάταγμα, που υπογράφεται από έναν συντηρητικό ιμάμη της περιοχής, τον Ζμαράι, απειλεί επίσης ότι θα ξεκινήσει "ιερός πόλεμος" αν οι αρχές δεν το τηρήσουν. "Εάν οι αξιωματούχοι αντιδράσουν στα αιτήματά μας, θα ξεκινήσει τζιχάντ", γράφει χαρακτηριστικά.
Πολλοί στο Αφγανιστάν φοβούνται ότι με την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τη χώρα και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν θα υπονομευτούν τα δικαιώματα που απέκτησαν οι γυναίκες της χώρας μετά από σκληρό αγώνα.