«Καμπανάκι» της ΕΕ για την κρίση στη Βοσνία

Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον και τη λήξη του πολέμου πριν από 18 χρόνια, εκτίμησαν ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της χώρας, Ζέλικο Κόμσιτς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα, Πάτρικ Μουν στη διάρκεια συνάντησής τους στο Σαράγεβο.
2'

«Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη διέρχεται πιθανώς τη σοβαρότερη πολιτική κρίση από τη λήξη των πολεμικών συγκρούσεων» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της προεδρίας της Βοσνίας και σημειώνεται ότι ο κ. Μουν τόνισε ότι η χώρα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, κυρίως στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Ο κ. Κόμσιτς εξέφρασε ανησυχία για την τωρινή κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη στασιμότητα στις διαδικασίες που οδηγούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. «Είναι καιρός να υπάρξει απεμπλοκή αυτών των διαδικασιών και οι υπεύθυνοι να αρχίσουν να εργάζονται», ανέφερε ο κ. Κόμσιτς.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν παγώσει οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την προσχώρηση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και τα κόμματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε πολυάριθμα ζητήματα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών - μελών της ΕΕ υιοθέτησαν χθες συμπεράσματα για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους λόγω της έλλειψης προόδου στην πορεία προς την ΕΕ και καλούν τις αρχές να προχωρήσουν στις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Στρασβούργο.

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζει τη λύπη του για την αποτυχία των πολιτικών αρχηγών της Βοσνίας να εφαρμόσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Σέιντιτς - Φίντσι που ελήφθη πριν από τρία χρόνια και ανησυχεί για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει η καθυστέρηση εφαρμογής της απόφασης για τις εκλογές του 2014 στη χώρα.

Η πλήρης εφαρμογή της απόφασης Σέιντιτς - Φίντσι, που αφορά την άρση διατάξεων από το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο που δεν επιτρέπουν σε εκπροσώπους μειονοτήτων να διεκδικήσουν στις εκλογές ανώτατα αξιώματα, είναι βασικό στοιχείο που θα επιτρέψει την ΕΕ να εξετάσει το αίτημα της Βοσνίας για ένταξη.