ΗΠΑ: Εκδηλώσεις για την 39η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI), με τη συνεργασία των συμπροέδρων της ομάδας των βουλευτών για την προώθηση ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο (Κώστας Μπιλιράκης Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Φλόριντα και Κάρολιν Μαλόνι Δημοκρατική βουλευτής από τη Νέα Υόρκη), θα διοργανώσει την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ενημερωτική συνάντηση για το Κυπριακό, με την ευκαιρία της 39χρονης επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
1'


Ομιλητής θα είναι ο νέος πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, Γιώργος Σιακαλλής, ο οποίος πρόσφατα επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Στο μεταξύ, η ελληνοαμερικανική κοινότητα πραγματοποίησε και φέτος εκδηλώσεις και μνημόσυνα για τους πεσόντες στο χουντικό πραξικόπημα και την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974.

Στη Νέα Υόρκη, στην επιμνημόσυνη δέηση, στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Μίλησε η γενική πρόξενος της Κύπρου Κούλα Σοφιανού και απηύθυναν χαιρετισμούς οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου, πρέσβεις Μιχάλης Σπινέλλης και Νίκος Αιμιλίου αντίστοιχα, οι πρόεδροι της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ, Κώστας Τσέντας και Φίλιπ Κρίστοφερ, καθώς και ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Στη συνέχεια, διοργανώθηκε πολιτιστική εκδήλωση. Τόσο μέσα από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, όσο και με την ποίηση και τα τραγούδια, ξαναζωντάνεψαν εκείνες οι μαύρες μέρες του εγκλήματος στην Κύπρο και συνάμα ανανεώθηκε η απόφαση στελεχών ομογενειακών φορέων να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στις ΗΠΑ για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής.

Για την 39χρονη "μαύρη επέτειο" έχουν εκδώσει ανακοινώσεις ομογενειακές οργανώσεις και έχουν προβεί σε δηλώσεις Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, καθώς και πρόεδροι φορέων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.