ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όποια χώρα παράσχει άσυλο στον Σνόουντεν
Το μέτρο το οποίο εισηγήθηκε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ καθιστά υποχρεωτικό το συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών με το Κογκρέσο σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό των κυρώσεων προς όσα κράτη παρέχουν αρωγή στον κ. Σνόουντεν ώστε εκείνος να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές αρχές ζητούν την έκδοση του 30χρονου, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο στη Μόσχα, με την κατηγορία της κατασκοπείας, λόγω των αποκαλύψεών του για τα προγράμματα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, με την οποία συνεργαζόταν.
Η Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε τη σχετική τροπολογία ομόφωνα και δια βοής, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.
Η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα έχουν προσφέρει άσυλο στον κ. Σνόουντεν, ο οποίος όμως αδυνατεί να ταξιδέψει ελλείψει διαβατηρίου και υπό το φόβο ότι η πτήση του από τη Ρωσία στη Λατινική Αμερική μέσω Κούβας πιθανόν να εξαναγκαστεί σε προσγείωση σε τρίτη χώρα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει τη σύλληψή του.
Ο κ. Σνόουντεν έχει ζητήσει άδεια προσωρινής παραμονής στη Ρωσία μέχρι να εξεταστεί από τις ρωσικές αρχές το αίτημά του για πολιτικό άσυλο.
Ο κ. Γκράχαμ σημείωσε ότι οι αποκαλύψεις του Ε. Σνόουντεν είχαν «τρομερά ενοχλητικές» επιπτώσεις σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.
Η απόφαση έχει ως κύριο αποδέκτη τη Ρωσία, με τις σχέσεις των δύο χωρών να δοκιμάζονται τόσο από την καταστολή των αντιπολιτευτικών οργανώσεων από το Κρεμλίνο, όσο και από τα σχέδια αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.