Στα χέρια του στρατού το μεγαλύτερο μέρος της Χομς
Η επιχείρηση ανακατάληψης διήρκεσε ένα μήνα.
Η κατάληψη της Χαλντιγέ, η οποία είχε γίνει σύμβολο της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, σημαίνει ότι πλέον ο στρατός δεν έχει παρά μερικούς θύλακες της Χομς να εκκαθαρίσει έως την πλήρη ανακατάληψη της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας και «πρωτεύουσας της επανάστασης» για τους αντικαθεστωτικούς.
Η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι ο στρατός ελέγχει το 80% της συνοικίας και εικόνες που απεικονίζουν πτώματα, κατά τα φαινόμενα ανταρτών, ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτίρια.
Περίπου επτά συνοικίες της παλαιάς πόλης της Χομς συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ο στρατός και η Χεζμπολάχ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Χαλντιγέ αφού κέρδισαν έδαφος τις τελευταίες 24 ώρες», ανέφερε ο επικεφαλής της συγκεκριμένης ΜΚΟ, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Στο μεταξύ, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (ΣΕΣ) καταδίκασε τη «μαζική εκτέλεση» αιχμαλώτων στρατιωτικών από αντάρτες στη Χαν Αλ Άσαλ και ανακοίνωσε ότι συνέστησε επιτροπή για να ερευνήσει το σχετικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 150 στελέχη των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν στις μάχες για την Χαν Αλ Άσαλ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στη βόρεια επαρχία Χαλέπι. Πάνω από 50 εξ αυτών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτελέστηκαν από τους αντάρτες μετά την πτώση της πόλης την Δευτέρα.
«Ο Συνασπισμός καταδικάζει τη συγκεκριμένη πράξη και ανακοινώνει την σύσταση μιας επιτροπής έρευνας, τονίζοντας την ανάγκη να αναληφθεί δράση εναντίον όσων αποδεδειγμένα συμμετείχαν στο συγκεκριμένο έγκλημα», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Ο ΣΕΣ πρόσθεσε πως οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν πως «ένοπλες ομάδες οι οποίες δεν σχετίζονται με την γενική διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού» διέπραξαν τις εκτελέσεις.
Η 9η ταξιαρχία του ΕΣΣ ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη της Χαν Αλ Άσαλ την Δευτέρα, αλλά εικόνες που δημοσιοποίησε το Παρατηρητήριο απεικονίζουν μαχητές του ισλαμιστικού Μετώπου Αλ Νούσρα, οργάνωσης η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα και της Λίουα Άνσαρ αλ Χιλάφα, οι οποίες ισχυρίζονται ότι οι ίδιες κατέλαβαν την περιοχή.