Στρος Καν: Από φαβορί για τη γαλλική προεδρία, «γκουρού» των αγορών

Το «αντίο» στην πολιτική για τον Ντομινίκ Στρος Καν έμοιαζε αναπόφευκτο από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο με την καμαριέρα του ξενοδοχείου «Σοφιτέλ» στη Νέα Υόρκη. Από τότε, άλλα ερωτικά σκάνδαλα και δικαστικές περιπέτειες, όπως η υπόθεση μαστροπείας του ξενοδοχείου «Κάρλτον», έριξαν βαριά τη σκιά τους στο όνομα του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ και εξανέμισαν οποιαδήποτε αμυδρή ελπίδα του να ξαναέρθει στην πολιτική σκηνή.
1'


Τώρα έφτασε η στιγμή, που τοποθέτησε ο ίδιος την πολιτική στο παρελθόν, καθώς βρίσκεται στο κατώφλι της νέας του καριέρας, αυτής του «γκουρού» της οικονομίας και των αγορών.

Ήδη προσφέρει τις -σίγουρα ακριβοπληρωμένες- υπηρεσίες του ως σύμβουλος κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στη Ρωσία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική.

Τον Ιούλιο διορίστηκε μέλος του συμβουλίου εποπτείας δύο χρηματοπιστωτικών οργανισμών, των οποίων κύριος μέτοχος είναι το ρωσικό κράτος: στο ρωσικό Ταμείο άμεσων επενδύσεων (RDIT) και στη ρωσική Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης (BRDR) που τελεί υπό τον έλεγχο του πετρελαϊκού ομίλου Rosneft.

Η Σερβία είναι η τελευταία χώρα που ζήτησε τις πολύτιμες συμβουλές του. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Βούτσιτς, επιβεβαίωσε την πρόταση συνεργασίας. Τα ζητήματα αιχμής για τη Σερβία αυτή τη στιγμή είναι η διαχείριση του δημοσίου χρέους της και η οικονομική ανάκαμψη. Ο ρόλος του Ντομινίκ Στρος Καν θα αποδειχτεί κρίσιμος μία χρονική στιγμή που η Σερβία επικεντρώνεται από τη μια στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην όλο και πιο στενή οικονομική της σχέση με τη Ρωσία, από την άλλη.

Στις 26 Αυγούστου, άλλωστε, αναμένεται να διεξαχθεί η συζήτηση στη σερβική βουλή για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και προφανώς η γνώμη του πρώην ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ, ως συμβούλου, θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.