Γερμανικά ΜΜΕ για δίκη Εργκένεκον: «Βαθύ κράτος, σκληρή τιμωρία»

«Το κατηγορητήριο και οι φάκελοι αριθμούν δεκάδες χιλιάδες σελίδες. Και για αυτό το λόγο δύσκολα έχει κανείς εποπτεία των «επικών» διαστάσεων της διαδικασίας εναντίον των κατηγορουμένων, η πλειονότητα των οποίων κρίθηκε ένοχη για το σχεδιασμό πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
1'

. Όταν η δίκη ξεκίνησε το 2008 θεωρήθηκε ως η απαρχή ενός εκδημοκρατισμού, μιας και είχε ως στόχο να χτυπήσει το βαθύ κράτος και ένα δίκτυο παραστρατιωτικών διασυνδέσεων που δεν είχε αναστολές να προχωρήσει ακόμα και σε δολοφονίες. Όμως τα αποτελέσματα των εισαγγελικών ερευνών, ύποπτα κύματα συλλήψεων και το αρνητικό πολιτικό κλίμα στην Τουρκία απαξίωσαν εν πολλοίς τη δίκη».

Mε αφορμή την υπόθεση Εργκένεκον η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τον σκληρό τρόπο αντιμετώπισης όσων συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί: «Για μια γίνεται λόγος για εσωτερικούς εχθρούς, οι οποίοι, στην περίπτωση αυτή, είναι νέοι, μορφωμένοι, στην πλειονότητά τους απολιτικοί που διεκδικούν ελευθερίες που τους υποσχέθηκε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Τώρα οι νέοι αυτοί χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση «τρομοκράτες» με την στήριξη της δικαιοσύνης. Πρόσφατα ένας εισαγγελέας ζήτησε για άτομα που συμμετείχαν σε κηδεία διαδηλωτή που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά ποινές μέχρι και 3 χρόνια. Έτσι αλλάζουν μέτρα και σταθμά. Όποιος εξισώνει την τρομοκρατία που προέρχεται από το βαθύ κράτος με ακίνδυνους διαδηλωτές, δεν είναι δυνατός, αλλά αδύναμος».

«Βαθύ κράτος, σκληρή τιμωρία», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας taz για την απόφαση της δίκης Εργκένεκον. Η εφημερίδα σημειώνει: «Περισσότερες από 4 εκατομ. σελίδες και 1,5 τεραμπάιτ αποδεικτά στοιχεία έπρεπε να εξετάσουν οι δικαστές στις 600 δικάσιμες. Τα ψηφιακά ντοκουμέντα ήταν ανυπόγραφα και δεν μπορούσαν να αποδοθούν σε συγκεκριμένα άτομα. Μπροστά από το δικαστήριο οι διαδηλωτές ήταν πεπεισμένοι ότι η όλη η δικαστική διαδικασία ήταν μια φάρσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βαθύ κράτος της Τουρκίας...