Προφυλάκιση για τον παιδεραστή που έλαβε χάρη στο Μαρόκο

Η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκιση του παιδεραστή στον οποίο δόθηκε κατά λάθος χάρη στο Μαρόκο και συνελήφθη τη Δευτέρα στην Ισπανία, για όσο διάστημα χρειαστεί για να αποφασίσει σχετικά με την έκδοσή του, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Προφυλάκιση για τον παιδεραστή που έλαβε χάρη στο Μαρόκο
2'

Ο δικαστής επικαλέσθηκε τον κίνδυνο διαφυγής του Ντανιέλ Γκαλβάν, ο οποίος καταδικάσθηκε το 2011 σε κάθειρξη 30 ετών από τη μαροκινή δικαιοσύνη για τους βιασμούς 11 ανηλίκων.

Του απονεμήθηκε χάρη στις 30 Ιουλίου, γεγονός το οποίο προκάλεσε κύμα οργής στο Μαρόκο.

Ο μαροκινός βασιλιάς Μοχάμεντ ο 6ος ακύρωσε τελικά την Κυριακή το μέτρο, αλλά ο Ντανιέλ Γκαλβάν είχε στο μεταξύ εγκαταλείψει την μαροκινή επικράτεια για την Ισπανία. Συνελήφθη τη Δευτέρα σε ξενοδοχείο της Μούρθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία, βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το Μαρόκο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από τον δικαστή Φερνάντο Αντρέου του Εθνικού Δικαστηρίου της Μαδρίτης, ο Ντανιέλ Γκαλβάν κατάγεται από το Ιράκ, στο οποίο γεννήθηκε και στη συνέχεια «απέκτησε την ισπανική υπηκοότητα μέσω του γάμου του με μια Ισπανίδα, από την οποία είναι πλέον διαζευγμένος».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, «η ζωή του εκτυλίχθηκε κυρίως στο Ιράκ και την Ισπανία, αλλά διέμεινε σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Συρία, η Ιορδανία, η Βρετανία και το Μαρόκο», πρόσθεσε ο δικαστής.

Στην τελευταία χώρα, ο Ντανιέλ Γκαλβάν καταδικάσθηκε το 2011 από το δικαστήριο της Κένιτρα, της πόλης όπου κατοικούσε τότε.

«Μόλις πήρε χάρη, έφυγε για τη Μούρθια όπου διέμενε σ' ένα ξενοδοχείο», προσθέτει ο δικαστής και υπογραμμίζει πως ο άνδρας είναι πιθανό να διαφύγει καθώς «δεν διαθέτει στην Ισπανία κάποιες ελάχιστες οικογενειακές, κοινωνικές, οικονομικές ή επαγγελματικές ρίζες».

Ο Ντανιέλ Γκαλβάν έλαβε χάρη στο Μαρόκο έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Ιούλιο στη χώρα ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, προνομιακός συνομιλητής του βασιλιά Μοχάμεντ του 6ου.

Του δόθηκε χάρη, ενώ το όνομά του περιλαμβανόταν σε ένα κατάλογο 30 ισπανών φυλακισμένων ο οποίος δόθηκε από τη Μαδρίτη στις μαροκινές αρχές με το αίτημα να μεταφερθούν σε ισπανικές φυλακές, αλλά όχι να αμνηστευθούν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή